„Jo nužudymas turi būti ištirtas išsamiai ir skaidriai, kad visi prie šio nusikaltimo prisidėję asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, – rašoma ketvirtadienį išplatintame Europos išorės veiksmų tarnybos atstovo pareiškime.

Dokumente pažymima, kad B. Nemcovas „narsiai, nepaisydamas daugybės kliūčių, stengėsi skatinti demokratines vertybes ir politinį pliuralizmą Rusijoje“.

„Jis daugeliui lieka įkvėpimo šaltinis tuo metu, kai pilietinė visuomenė ir nepriklausoma žiniasklaida Rusijoje vis labiau varžomos, o laisves riboja griežti teisės aktai“, – pareiškė tarnybos atstovas.

JAV ambasadoriaus Rusijoje pavaduotojas Bartas Gormanas savo ruožtu paragino Maskvą surasti B. Nemcovo nužudymo užsakovus.

„Vėl raginame Rusijos valdžios institucijas surasti šio baisaus nusikaltimo organizatorius ir užsakovus. Taip pat raginame Rusijos valdžią pagerbti jo atminimą ir tokiu būdu pagrįsti savo deklaruojamą įsipareigojimą ginti žodžio, asociacijų, tikėjimo ir taikių susirinkimų laisves“, – sakė B. Gormanas, padėjęs gėlių ant Didžiojo Maskvos upės tilto šalia Kremliaus, kur buvo nužudytas politikas.

Diplomato teigimu, B. Nemcovas kovojo už tai, kad „visi rusai galėtų turėti balsą“ – taigi, jis „ir toliau įkvepia mane ir visus, siekiančius teisingumo, skaidrumo ir laisvės“.

„Šiandien mes tebegedime dėl šios netekties“, – pareiškė ambasadoriaus pavaduotojas.

Kartu su B. Gormanu velioniui pagarbą atidavė daugiau nei 10 ES valstybių ambasadų, taip pat Didžiosios Britanijos misijos Rusijoje atstovų.

B. Nemcovas, vienas įnirtingiausių V. Putino kritikų, dirbęs jo pirmtako Boriso Jelcino administracijoje, 2015 metų vasario 27 dieną buvo nušautas ant Maskvos upės tilto netoli Kremliaus.

2017 metų liepą buvęs saugumo pareigūnas iš Čečėnijos Zauras Dadajevas buvo nuteistas kalėti 20 metų kaip B. Nemcovo nužudymo vykdytojas. Dar keturi vyrai buvo pripažinti kaltais dėl savo vaidmens nužudyme.

Tačiau B. Nemcovo šeima ir bendražygiai mano, kad tikrieji nužudymo organizatoriai iki šiol yra nenubausti. Daugelis pirštu rodo į Maskvos remiamą Čečėnijos vadovą Ramzaną Kadyrovą ir patį Kremlių.

Pernai V. Nemcovo dukrai Žanai atstovaujanti advokatė Olga Michailova pareiškė, kad nužudytojo šeima mano, jog šalies teisėsauga net nesistengia surasti kaltininkus.

„Per visą šį laiką tyrėjai, deja, nieko nepadarė, kad būtų surasti Boriso Nemcovo nužudymo organizatoriai ir užsakovai. Žinoma, tai labai liūdna ir susidaro įspūdis, kad būtent politika daro įtaką, kad organizatoriai ir užsakovai nėra atpažinti ir nebuvo pelnytai nubausti“, – tuomet sakė teisininkė.