Praėjus dviem dienoms po ES paskelbtos bendros bloko ministrų nuostatos derybų klausimu, Britanijos ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė išdėstys savo platformą deryboms, prasidėsiančioms pirmadienį.

Londonas ir Briuselis susitarė, kad nuo JK išstojimo iš Bendrijos sausio 31 dieną prasideda pereinamasis laikotarpis, per kurį abiejų pusių santykiai beveik nesikeis. Per šį laikotarpį turėtų būti parengtas naujas susitarimas dėl prekybos ir saugumo partnerystės.

Tačiau laiko lieka vis mažiau, nes pereinamasis laikotarpis baigsis gruodžio 31 dieną, o dialogas iki šiol buvo gana įtemptas.

Vienas svarbiausių nesutarimus kurstančių klausimų – ES reikalavimas, kad JK laikytųsi Bendrijos standartų, jeigu nori toliau laisvai tiekti savo prekes bloko didžiulei bendrajai rinkai.

Londonas savo ruožtu sako neįsipareigosiantis laikytis ES taisyklių, nes „Brexit“ esmė buvo užsitikrinti „ekonominę ir politinę nepriklausomybę“.

Briuselis taip pat nori išsaugoti ES šalių teisę žvejoti Britanijos vandenyse, nors Londonas tokį sumanymą atmeta. ES perspėjo, kad nesugebėjus susitarti šiuo klausimu platesnės derybos dėl prekybos gali įstrigti.

B. Johnsonas, per gruodį įvykusių rinkimų kampaniją žadėjęs „Įvykdyti „Brexit“, pasisakė už lankstesnį prekybos susitarimą, panašų į ES laisvosios prekybos sutartį su Kanada.

Tačiau Briuselis sako, kad dėl Britanijos artumo ir glaudžių ekonominių ryšių, užmegztų per beveik penkis dešimtmečius trukusią narystę, JK atvejis yra ypatingas.

Bendrija baiminasi, kad Britanija gali nesąžiningai konkuruoti su ES verslu, jeigu atsisakys laikytis aukštų darbo rinkos ir aplinkosaugos standartų.

„Norime ateityje konkuruoti, bet tai turi būti sąžininga. Sąžininga ir laisva“, – trečiadienį per renginį Europos Parlamente sakė ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier.

„JK neturėtų kilti problemų sutikti su keletu pagrindinių taisyklių“, – pridūrė jis.

Abi pusės sakė esančios pasiruošusios scenarijui, kad susitarti nepavyks, nors tokiu atveju abipus Lamanšo sąsiaurio gali būti patirta nemenkų ekonominių sukrėtimų.