Tūkstančiai riaušių policijos pareigūnų bei sukarintų pajėgų narių patruliavo 20 mln. gyventojų turinčios sostinės šiaurės rytiniuose pakraščiuose, todėl rimtesnių incidentų pavyko išvengti.

Pastarieji neramumai yra naujausias smurto protrūkis dėl ministro pirmininko Narendro Modi naujo ginčijamo pilietybės įstatymo, dėl kurio šalyje jau kelis mėnesius vyksta demonstracijos. Pernai gruodį per šias demonstracijas pirmą kartą prasiveržė žmonių gyvybių pareikalavęs smurtas.

Guru Tego Bahaduro (GTB) ligoninės direktorius Sunilas Kumaras ketvirtadienį sakė, kad šioje gydymo įstaigoje užregistruota 30 mirčių. Tuo tarpu ligoninės „Lok Nayak“ vyriausiasis gydytojas informavo, kad ten mirė du žmonės.

„Visi, atvežti į GTB, buvo su šautinėmis žaizdomis“, – sakė S. Kumaras naujienų agentūrai AFP.

Trečiadienį skelbta, kad neramumai pareikalavo 27 gyvybių. Visi šie žmonės žuvo pirmadienį ir antradienį per susirėmimus tarp hinduistų ir musulmonų, kuriuose dalyvavo daugybė akmenims, kardais ir net šaunamaisiais ginklais ginkluotų riaušininkų.

Buvo padegta daug gyvenamųjų namų, parduotuvių, kelios mečetės, dvi mokyklos, padangų turgus ir degalinė.

Per neramumus buvo sužeista per 200 žmonių.

„Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį nebuvo gauta pranešimų apie jokius naujus didesnio masto incidentus nukentėjusiuose rajonuose“, – AFP sakė Delio policijos atstovas Mandeepas Singhas Randhawa.

„Buvo sulaukta skambučių su pagalbos prašymais. Pajėgos iškart ją suteikė“, – pridūrė jis.

Smurtas įsiplieskė sekmadienį vėlai vakare, kai hinduistų grupės bandė sutrukdyti musulmonams surengti demonstraciją prieš pilietybės įstatymą, kurį daugelis kritikų laiko antimusulmonišku.

Minios kardais, šaunamaisiais ginklais ir buteliais su rūgštimi ginkluotų riaušininkų nusiaubė vieną šiaurės rytinį Indijos sostinės rajoną. Jie padegė tūkstančius pastatų ir mašinų. Vietos gyventojai skundėsi, kad policija nesiėmė jokių priemonių smurtui nuslopinti.

Pernai gruodį per demonstracijas prieš pilietybės įstatymą susirėmimuose su policija žuvo bent 30 žmonių, dauguma jų – šiaurinėje Utar Pradešo valstijoje.

Ginčijamas įstatymas leidžia suteikti pilietybę neteisėtiems imigrantams, iki 2015 metų atvykusiems į Indiją iš Pakistano, Afganistano ir Bangladešo, bet tik tuo atveju, jeigu jie nėra musulmonai.

Daugelis iš 200 mln. Indijos musulmonų baiminasi, kad šis įstatymas pranašauja nacionalinio piliečių registro sukūrimą paliekant juos be pilietybės 1,3 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje. Daugelis neturtingų indų neturi dokumentų savo pilietybei įrodyti.