Interviu valstybinei naujienų agentūrai TASS, kurio ištrauka buvo paskelbta trečiadienį, V. Putinas sakė, kad protestuotojai blokavo eismą siekdami „išprovokuoti saugumo pajėgas užsimoti savo lazdomis“.

„Jeigu žmonės elgiasi laikydamiesi esamų taisyklių ir įstatymų, kas užsimos lazda? Priešingai, [policija] juos gins“, – sakė prezidentas.

Praėjusios vasaros protestus Maskvoje pakurstė valdžios atsisakymas užregistruoti kandidatais dalyvauti rugsėjį vykusiuose miesto Dūmos rinkimuose dešimtis opozicijos atstovų ir nepriklausomų politikų.

Į protestus susirinkdavo apie 60 tūkst. žmonių, ir tai buvo didžiausias visuomenės nepasitenkinimo V. Putinu pademonstravimas per septynerius metus.

Kelias valdžios nesankcionuotas protesto akcijas brutaliai išvaikė riaušių policija. Nukentėjo dešimtys protestuotojų, daugiau kaip tūkstantis asmenų buvo areštuoti, o 19 jaunuolių vėliau buvo pareikšti oficialūs kaltinimai.

Policijos smurtas ir protestuotojų baudžiamasis persekiojimas išprovokavo visuomenės pasipiktinimo bangą ir sulaukė griežto žmogaus teisių gynėjų pasmerkimo.

V. Putinas nekart sakė, kad bet kokie protestai turi vykti laikantis įstatymų, t. y., gavus atitinkamų institucijų leidimus.

„Gaukite leidimą ir eikite reikšti savo nuomonės“, – sakė jis trečiadienį.

V. Putinas pridūrė, jog gerai, kad kritikai neleidžia vyriausybei prarasti budrumo, tačiau to nepakanka, kad šalis judėtų pirmyn.