Prieštaringai vertinamas B. Netanyahu pareiškimas yra naujausias iš virtinės rinkiminių pažadų dėl gyvenviečių statybos, artėjant ne tik pirmalaikiams rinkimams, kuriuose kova bus labai atkakli, bet ir premjero korupcijos teismo pradžiai.

„Iš karto daviau nurodymus dėl leidimo atiduoti [planus] 3,5 tūkst. vienetų statybai [rajone] E1“, – sakė B. Netanyahu.

Tarptautinė bendrija ne kartą perspėjo, kad žydų gyvenviečių statybos koridoriuje E1, jungiančiame Jeruzalę ir Jerichą, padalytų Vakarų Krantą į dvi dalis ir pakirstų būsimos Palestinos valstybės vientisumą.

„Statome Jeruzalę ir Jeruzalės pakraščius“, – per vieną konferenciją sakė B. Netanyahu. Jo žodžius citavo atstovas.

2013 metais B. Netanyahu, spaudžiamas Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos ir JAV, vetavo statybas koridoriuje E1.

Veiksmus dėl naujų namų, kurie sudarytų naują Maale Adumimo gyvenvietės rajoną, gyrė naujakurių taryba „Yesha“, kuri atkreipė dėmesį, kad planai statyti būstus toje vietoje egzistuoja nuo 2004 metų.

„Šio klausimo stūmimas sudarys sąlygas plačios apimties ir strateginės reikšmės statyboms tarp Maale Adumimo ir Jeruzalės“, – pareiškime sakė „Yesha“ vadovas Davidas Elhayani.

Tačiau nevyriausybinės organizacijos „Jahalin Solidarity“, siekiančios neleisti išvaryti iš E1 ten gyvenančių palestiniečių beduinų, viena direktorių Angela Godfrey-Goldstein sakė, kad statybos gali reikšti prievartinį beduinų iškeldinimą ir prilygti „karo nusikaltimui“.

„Jei jam bus leista plėtotis toliau, šis žingsnis panaikins gyvybingos, tvarios Palestinos valstybės potencialą... Tai dar vienas pavyzdys to, kaip beviltiškai Bibi (B. Netanyahu) perka balsus, kad išvengtų kalėjimo mūsų ateities kaina“, – sakė ji.

Ketvirtadienį B. Netanyahu paskelbė planus statyti tūkstančius naujų būstų izraeliečiams aneksuotoje Rytų Jeruzalėje. Kritikai šį žingsnį vadina paskutinės minutės paskata rinkėjams nacionalistams prieš kitos savaitės rinkimus.

Pirmadienį Izraelio pareigūnai pakvietė pagal šiuos planus teikti paraiškas dėl 1 077 būtų Givat Hamatose, kurie būtų naujas naujakurių rajonas.

Nausėdijas stebinti organizacija „Shalom Achshav“ paskelbė, kad šis Givat Hamatoso rajonas buvo „paskutinis taškas, užtikrinantis teritorinį tęstinumą tarp Betliejaus ir Rytų Jeruzalės, ir teigė, jog statybų šiame rajone planas įrodo B. Netanyahu „darant viską, kad taikos nebūtų“.

Izraelis Rytų Jeruzalę užėmė per Šešių dienų karą 1967 metais, o vėliau jį aneksavo. Tarptautinė bendrija šio žingsnio nepripažįsta.

Žydų gyvenvietes Rytų Jeruzalėje ir okupuotame Vakarų Krante Jungtinės Tautos ir ir dauguma užsienio vyriausybių laiko neteisėtomis.

70 metų B. Netanyahu kitą mėnesį bus teisiamas dėl kaltinimų kyšininkavimu, sukčiavimu ir pasitikėjimo išdavimu.

Jis neigia kaip nors nusikaltęs, bet jam pareikšti kaltinimai komplikavo jo bandymą pratęsti ir taip ilgiausią per Izraelio istoriją savo darbą premjero poste.

Pernai per dvejus rinkimus, vykusius balandžio ir rugsėjo mėnesiais, aiškus laimėtojas neiškilo.

Pastarojo meto apklausos rodo, kad per šiuos rinkimus taip pat vyks labai atkakli kova tarp B. Netanyahu dešiniojo sparno partijos „Likud“ ir buvusio ginkluotųjų pajėgų vado Benny Gantzo (Benio Ganco) centristų partijos „Mėlyna ir balta“.