Italijos vyriausybė, vadovaujama ministro pirmininko Giuseppe Conte, iš paskutiniųjų stengiasi suvaldyti situaciją, nors atvejų skaičius jau perkopė 200, pareikalauta mažiausiai 11 gyvybių. Tiesiogine to žodžio prasme spąstuose atsidūrė didžiulės turtingų Italijos Lombardijos ir Veneto regionų teritorijos, besidriekiančios nuo Milano iki Venecijos.

Klausimas, kodėl Italija kenčia labiau nei jos kaimynės, neleidžia naktimis miegoti tiek valdžios, tiek sveikatos apsaugos pareigūnams. Kažkodėl virusas būtent Italijoje plinta labai sparčiai, toks fenomenas nefiksuojamas niekur kitur Europoje, nors viruso židinių yra ir daugiau, pavyzdžiui, Vokietijos automobilių dalių tiekimo grandyje ir viename Prancūzijos slidinėjimo kurorte, kur labai operatyviai buvo aptiktas pirminis viruso šaltinis, ir plėtra sėkmingai sustabdyta.

Viruso protrūkis Italijoje pirmiausia imtas sieti su 38 metų vyru, vasario 18 dieną gydytu netoliese Milano esančio Kodonjo miesto ligoninėje, kur jis apkrėtė dešimtis kitų pacientų ir personalą. Minėtasis asmuo pastaruoju metu Kinijoje nesilankė, o kaip pats tapo viruso nešiotoju, išlieka neįminta mįslė.

„Atrodo, kad iš tikrųjų tai kažkoks elementarus nelaimingas atsitiktinumas. Kas galėjo pagalvoti, kad asmuo, kenčiantis nuo plaučių uždegimo simptomų žemės ūkiu besiverčiančioje Lombardijoje, bus koronaviruso nešiotojas?

Priemonės virusui suvaldyti

Prieš tai Italijoje buvo registruoti tik trys koronaviruso atvejai – visi Romoje, įskaitant medaus mėnesį Italijos sostinėje leidusią kinų porą.

Po viruso proveržio netoliese Milano vietos valdžia ėmėsi ypatingų ligos plitimo užkardymo ir diagnostikos priemonių.

Policija stato kelių užtvaras, neleidžiančias niekam nei atvykti, nei išvykti iš daugiau nei 50 tūkst. gyventojų turinčio Kodonjo ir kitų į pietus nuo Milano esančių miestelių, kur nustatyta daugiausia koronaviruso atvejų.

Lombardijos ir Veneto regionuose uždarytos mokyklos ir universitetai, atšaukiami masiniai renginiai, nerimas juntamas ir akcijų biržose. Venecijoje atšauktas tradicinis karnavalas, atidėtos futbolo rungtynės.

Italijos civilinės apsaugos tarnybos vadovas Angelo Borreli pirmadienį bendraudamas su žurnalistais stengėsi išsaugoti ramybę ir sudaryti įspūdį, jog padėtis kontroliuojama: „Mūsų šalis saugi, nėra jokio pavojaus, pas mus atvykti saugu“.

Sveikatos apsaugos žinybų mobilizacija siekiant identifikuoti visus naujus atvejus pranoksta bet kurios Europos valstybės narės pastangas, sako G. Conte, todėl gali būti, kad toks didelis infekuotų asmenų skaičius iš tikrųjų yra žymiai aktyvesnės diagnostikos rezultatas.

Italijos ministras pirmininkas RAI televizijai sekmadienį sakė, kad Italijos ligoninėje jau atlikta per 4 tūkst. viruso testų.

Pavyzdinis kruopštumas

„Italų naudojamas metodas labai kruopštus. Mes ieškome visų kontaktų, kokių tik turėjo konkretus asmuo. Tikriname tūkstančius žmonių. Kuo aktyviau ieškome, tuo daugiau ir randame. Tik, deja, vis dar negalime paaiškinti visų atvejų“, – sako Romos Tor Vergata universiteto infekcinių ligų profesorius Massimo Andreoni.

Sveikatos apsaugos pareigūnų vykdoma šaltinio medžioklė kol kas dar neatvedė prie pirminio šaltinio, kurį Italijos žiniasklaida vadina „nuliniu pacientu“ – asmens, nuo kurio Kodonjo gyventojas galėjo užsikrėsti koronavirusu.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos parengtais saugos protokolais, jis iš pradžių dėl viruso tirtas nebuvo, nes medikams sakė, jog su asmenimis, neseniai besilankiusiais Kinijoje, jokio kontakto neturėjo.

Vėliau jo žmona pareiškė, kad visgi jos vyras buvo susitikęs su verslininku, neseniai grįžusiu būtent iš Kinijos. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad jis virusu neserga.

Remiantis viena sveikatos apsaugos ekspertų teorija, protrūkio lokaciją galėjo lemti artimi Lombardijos ir Veneto regionų ryšiai su Kinija.

G. Conte, kuris dėl viruso proveržio reiškia nuostabą, sulaukė kritikos už tai, kad Italija tapo pirmąja Europos Sąjungos valstybe nare, uždraudusia skrydžius iš ir į Kiniją. Pasaulio sveikatos organizacijos vykdomosios tarybos narys Walteris Ricciardi sako, kad toks sprendimas nebeleidžia stebėti atvykstančių, nors dalis keleivių gali iš Kinijos atvykti per kitas šalis.

M.Andreoni tokią priemonę gina: „Draudimas tikrai pastebimai pagerino situaciją, nes mažiau žmonių iš Kinijos panoro vykti į Italiją. Bet kokiu atveju juk negalima dėl viruso tikrinti visų iš lėktuvų išlipančių asmenų – tiek atskridusių iš Kinijos, tiek iš kitur“.

Be simptomų

Kaip ir kitose valstybėse pastangas suvaldyti viruso plitimą kaip reikiant apsunkino naujiena, jog kai kuriems virusu užsikrėtusiems asmenims nepasireiškia jokie arba vos keli švelnūs simptomai, kuriuos labai lengva supainioti su įprastu sezoniniu gripu.

G.Conte vyriausybė teigia, kad šiuo metu svarbiausias jų prioritetas – izoliuoti viruso plitimo teritorijas, o ne ieškoti asmens, nuo kurio ir prasidėjo pastarasis ligos proveržis. Premjeras atmeta raginimus suspenduoti Šengeno susitarimą, leidžiantį laisvą judėjimą visoje Europos Sąjungos teritorijoje.

„Viruso protrūkis Kodonjo mieste tik ledkalnio viršūnė, dabar svarbiausia nerti po vandeniu ir išsiaiškinti, kokio dydžio ledkalnis ten slepiasi, o tai padaryti padės tik kuo daugiau tyrimų. Turėtume galėti per dvi savaites (būtent tiek trunka inkubacinis periodas) išaiškinti, ar mūsų pastangos duoda rezultatų“, – sako Fabrizio Pregliasco iš Milano universiteto.