Latvijos prezidentas Egilas Levitas pirmadienį patvirtino Saeimos sprendimą paleisti Rygos miesto tarybą dėl neveiksmingo jos darbo. Remiantis priimtu įstatymu, pirmalaikiai rinkimai turi būti surengti pirmą šeštadienį po dviejų mėnesių nuo įstatymo paskelbimo.

Kadangi įstatymas įsigaliojo antradienį, vasario 25-ąją, rinkimai turi būti surengti balandžio 25-ąją.

Pirmalaikiai rinkimai Rygoje vyks pagal tas pačias taisykles kaip per 2017 metų vietos valdžios rinkimus. Rinkimų dieną apylinkės bus atidarytos 7 val. ryto ir dirbs iki 22 valandos. Tris dienas prieš rinkimus vyks išankstinis balsavimas: rinkėjai galės balsuoti nuo 17 val. iki 20 val. trečiadienį, balandžio 22-ąją, nuo 9 val. iki 12 val. ketvirtadienį, balandžio 23-iąją, ir nuo 10 val. iki 16 val. penktadienį, balandžio 24-ąją.

Rygos rinkimuose galės dalyvauti Latvijos ir kitų Europos Sąjungos šalių piliečiai, ne jaunesni kaip 18 metų ir deklaravę savo gyvenamąją vietą Rygoje bent 90 dienų iki rinkimų, tai yra, ne vėliau kaip 2020 metų sausio 26 dieną, arba turintys nuosavybės Rygoje.

Rinkimų apylinkėse rinkėjai turės pateikti galiojantį pasą arba asmens tapatybės kortelę. Kiekvienas rinkėjas turės balsuoti jam priskirtoje rinkimų apylinkėje. Rinkėjai, kuriems nepatogu nuvykti į jiems priskirtas apylinkes, nuo kovo 26-osios iki balandžio 11-osios galės apylinkę pasikeisti.

Rinkėjai, dėl sveikatos negalintys atvykti į rinkimų apylinkę, galės užsiregistruoti balsavimui namuose.

Politinės partijos ir rinkimų aljansai savo kandidatų sąrašus Rygos miesto rinkimų komisijoje galės įregistruoti kovo 20–26 dienomis.

Aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministerija (APRPM) anksčiau inicijavo Rygos miesto tarybos paleidimą dėl savivaldybės nesugebėjimo užtikrinti šiukšlių išvežimo paslaugų, tačiau toks sprendimas sukėlė daug ginčų. Vėliau šį žingsnį parėmė Saeimos biudžeto ir finansų komisija, atkreipusi dėmesį į vidaus nesutarimus miesto taryboje.