Jau vykdomos pratybos, per kurias Kinijos Specialiosios ginkluotosios taktinės komandos (SWAT) mokomos mėtyti tinklus žmonėms ant galvų, nes to gali prireikti siekiant sutramdyti priešiškai ir piktavališkai nusiteikusius koronavirusu užsikrėtusius asmenis, rašoma portale news.sky.com.

Vienas iš inscenizuotų incidentų buvo nufilmuotas prie oficialaus patikros posto šalies Henano provincijoje. Iš vaizdo įrašo matyti, kaip automatais ginkluoti ir skydais nešini pareigūnai sutramdo menamai galimą koronaviruso nešiotoją.

Pirmiausia pratybose dalyvaujantys pareigūnai užduoda keletą klausimų kauke prisidengusiam automobilio vairuotojui. Kai tampa akivaizdu, kad vairuotojas nelinkęs bendradarbiauti, jis išvelkamas iš transporto priemonės, o jam ant galvos užmetama į tinklą žuvims gaudyti panaši gaudyklė.

Pasipriešinti operatyviam manevrui nebepajėgianti auka apsupama pareigūnų. Ant kai kurių uniformų matyti užrašas SWAT.

Šio epizodo kadrus vietos saugumo institucija paskelbė socialiniame tinkle „Weibo“ (kinų „Twitter“ atitikmuo) ir kanale „TikTok“.

Vaizdo įrašo antraštės vietoje – Tongbajaus savivaldybės Visuomenės saugumo biuro paaiškinimas: „Siekdama sustiprinti apsaugą nuo epidemijos, Tongbajaus policija surengė pratybas su ginklais.“

Verta paminėti, kad Henanas – ypač didelės koronaviruso užkrato rizikos regionas, kadangi ribojasi su Hubėjumi – epidemijos protrūkio epicentru.

Absoliuti dauguma iš visame pasaulyje užfiksuotų 79 tūkst. ligos atvejų buvo nustatyti žemyninėje Kinijoje. Daugiausia užsikrėtusiųjų suskaičiuota Hubėjaus provincijoje, konkrečiai – Uhano mieste.

Kinija įspėjo nepabūgsianti imtis veiksmų prieš tuos, kurie nepaisys būtinųjų priemonių viruso plitimui sustabdyti.

Kiek anksčiau šį mėnesį buvo gauta informacijos apie namus verčiamus palikti Kunšano miesto gyventojus, nesutikusius laikytis savanoriškos izoliacijos.

Kinijos valstybinės žiniasklaidos kanalais buvo perduotas įspėjimas, kad visi į šalies sostinę Pekiną sugrįžę asmenys privalo dviem savaitėms izoliuotis, kitaip sulauks bausmės, tik nenurodoma, kokios.

Augant nerimui dėl mirtinos ligos išplitimo į Jungtinę Karalystę ir Europos Sąjungą, Kinija ir toliau tobulina vykdomas koronaviruso suvaldymo strategijas.

Austrija šiuo metu buria darbo grupę, turėsiančią nutarti, ar reikia imti kontroliuoti sieną su Italija – šalimi, kurioje virusas pasiglemžė jau penkis asmenis.

Nerimo daugėja ir Jungtinėje Karalystėje: iš kruizinio laivo, į kurį prasiskverbė koronavirusas, išgelbėti britai ypač įpyko, kaip paaiškėjo, kad keturi kartu plaukę keleiviai buvo užsikrėtę, bet vis teik gavo leidimą grįžti namo.