Tigeris Ye (vardas parinktas atsitiktinai) yra 21-ų metų studentas iš Uhano – miesto centrinėje Kinijos dalyje, kuriame prasidėjo naujo, lig šiol menkai ištirto viruso sukelta epidemija. Vaikinas nenori, kad būtų atskleista jo tapatybė, nes būgštauja dėl priešiškos reakcijos. Pirmieji įtarimai, kad, matyt, pasigavo po pasaulį išplitusią ligą, jam kilo tada, kai pasijuto toks nusilpęs, jog nebesugebėjo baigti vakarienės. Tigeris Ye pasimatavo temperatūrą. Karščio turėjo nemažai.

Žinios apie 2019-nCov pavadintą virusą tuo metu buvo ypač menkos, bet atsakingoms institucijoms patvirtinus, kad 11 mln. gyventojų turinčiame mieste plinta ypač užkrečiamas patogenas, žmones apėmė tikra paranoja. Buvo vidurnaktis, kai Tigeris Ye atvyko į pagrindinę, prestižine laikomą Tongji ligoninę. Jos laukiamasis buvo sausakimšas tokių kaip jis nusiskundimų turinčių piliečių. Iš karto tapo aišku, kad teks palaukti ne vieną valandą, kol jam bus atliktas testas.

„Buvau persigandęs, – prisimena jaunuolis. – Ant stalų augo dokumentų šūsnys, visi medikai dėvėjo apsaugines uniformas. Anksčiau tokių vaizdų matyti neteko.“

Netrukus prasidėjo daugiau nei dvi savaites užsitęsęs nerimas ir desperacija. Visų pirma, buvo neaišku, ar Tigerį Ye užpuolęs virusas – naujasis 2019-nCov, ar įprastas plaučių uždegimo sukėlėjas ir kaip malšinti vis stiprėjančius simptomus. Vaikinas buvo vienas iš laimingųjų, įveikusių ligą. Iš dalies jam pasisekė todėl, kad jo tėvas dirbo sveikatos priežiūros srityje, taigi, anksčiau nei daugelis uhaniečių sužinojo apie iškilusią grėsmę.

Protrūkis ir izoliacija

Kinijos Hubėjaus provincijoje (sostinė – Uhanas) nuo naujojo koronaviruso mirė daugiau nei tūkstantis žmonių. Vietų ligoninėse toli gražu nepakako, trūko testavimo rinkinių ir kitų būtinųjų priemonių, todėl rikiavosi ilgiausios eilės diagnozės laukiančių pacientų. Kai kurie mirdavo nespėjus apžiūrėti gydytojui. Ištisuose Hubėjaus regionuose buvo paskelbtas karantinas. Dėl ligos protrūkio kai kuriuos antros pagal dydį pasaulio ekonomikos sektorius apėmė sąstingis. Tuo tarpu viso pasaulio mokslininkai įniko į efektyvaus gydymo paieškas.

Tą naktį, kai Tigeris Ye buvo pirmą kartą apžiūrėtas gydytojo, vaistų jam pavyko gauti nedidelėje greta Tongji esančioje ligoninėje. Kadangi jo simptomai nebuvo priskirti ypač rimtų kategorijai, gydytojai nurodė važiuoti namo ir gyventi karantino sąlygomis.

Pirmos keturios ligos dienos priminė tikrą košmarą.

„Mane kamavo aukšta temperatūra ir visą kūną varstantys skausmai“, – sakė Tigeris Ye.
Kad bent akimirkai pamirštų negalavimus, jis ištisas dienas žiūrėjo japonišką animaciją, mat šiaip jau yra didelis japonų kultūros gerbėjas ir puoselėja svajonę tapti filmų įgarsintoju.

Kosėjau taip, kad atrodė, tuoj mirsiu

Po keturių dienų atėjo metas antrą kartą vykti į ligoninę. Tada Uhano miesto valdžia jau buvo davusi nurodymą izoliuoti miestą ir paskelbusi draudimą iš jo išvykti, kad virusas neplistų. Viskas aplink akimirksniu pasikeitė: gatvės ištuštėjo, šviežių vaisių ir daržovių kainos stulbinamai išaugo. Vietos gyventojai dorai nė nežinojo, ar galima išeiti iš namų.

Tigerio Ye būklė tolydžio prastėjo. „Kosėjau taip, kad atrodė, tuoj mirsiu“, – tikino jis.

Keletas ligoninėje padarytų kompiuterinės tomografijos atvaizdų rodė, kad Tigeris Ye veikiausiai užsikrėtęs naujuoju koronavirusu ir kad liga jau persimetė į plaučius. Gydytojai kurį laiką svarstė, ar verta atlikti nukleorūgščių testą, leidžiantį pagal viruso genetinę seką identifikuoti infekciją.

Galiausiai buvo nutarta, kad simptomai nėra pakankamai rimti, todėl testavimo rinkinius geriau pataupyti sunkesniems pacientams.

Pragaro vartai

Diagnozės nustatymas tapo vienu iš didžiausių kliuvinių, susidariusių Hubėjų siaubiant virusui. Įtariančių, kad gali būti užsikrėtę, skaičius buvo neadekvatus ligoninių galimybėms patikrinti, ar pacientų įtarimai pagrįsti. Suskaičiavus, kiek pacientų yra Hubėjuje, kuriems liga buvo diagnozuota pagal kompiuterinės tomografijos atvaizdus arba atliekant nukleorūgščių tyrimus, paaiškėjo, kad patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius šoktelėjo 45 proc., t. y. liga jau sirgo beveik 50 tūkst. žmonių.

Kol Tigeris Ye gydėsi namuose, tiksliai nė nežinodamas, ar yra užkluptas koronaviruso, infekcijos simptomai ėmė reikštis ir jo broliui bei senelei. Pernakt Tigerio Ye būklė pablogėjo tiek, kad jis nebe juokais tikėjo, jog greit mirs.

„Maniau, kad beldžiuosi į pragaro vartus“, – sakė jis.

Kai temperatūra pakilo iki 39 laipsnių, Tigeris Ye dar kartą atvyko į ligoninę. Šįsyk jam buvo pastatyta lašelinė ir skirtas vaistas, paprastai skiriamas gydant ŽIV ir, kaip tada jau buvo žinoma, keletu atvejų pasiteisinęs kovojant su virusu. Dienos pabaigoje temperatūra buvo nukritusi iki 37 laipsnių.

Praėjus savaitei nuo pirmųjų simptomų pasireiškimo, Tigerio Ye atvejis pagaliau pasiekė lūžio tašką.


Gautas patvirtinimas

Kai sausio 29 d. pagaliau buvo atliktas taip reikalingas testas, jaunam studentui buvo skirtas tinkamas gydymas ir jo būklė ėmė stabiliai gerėti. Teko konstatuoti, kad jis išties užsikrėtęs virusu, daug kam užtraukusiu draudimą pajudėti iš gimtojo miesto ar bent jau tapusiu akstinu susilaikyti nuo kelionių po pasaulį. Tigeriui Ye gydytojai skyrė penkių dienų priešvirusinio vaisto kursą ir vėlei išsiuntė namo, prisakę laikytis karantino. Taip teko pasielgti iš dalies dėl to, kad ligoninėje stigo lovų.

Praėjus devynioms dienoms, vasario 7-ąją, vėl buvo atlikti keli nukleorūgščių testai. Nors gauti rezultatai buvo neigiami, šioks toks pavojus vis dar grėsė. Pasklidus informacijai, kad net tada, kai tyrimais viruso nebeaptinkama, žmonės dar gali sunkiai atkristi, Tigeris Ye buvo izoliuotas laikina ligonine paverstame viešbutyje. Prie pastato durų nuolatos budėjo policija, saugojusi, kad niekas neišeitų ir neįeitų.

Tik po penkių dienų Tigeriui Ye buvo leista grįžti namo. Taip pagaliau baigėsi prieš tris savaites prasidėjusi kančių epopėja. Jaunuolis dėkoja likimui, kad išgyveno, ir reiškia pagarbą medicinos personalui, rizikavusiam savo gyvybėmis, kad jam padėtų. Keletas daktarų jam prasitarė įtarę, kad užsikrėtė virusu, bet ir toliau gydę pacientus.

Kaip ir daugelis kinų, Tigeris Ye kritiškai vertina šalies vyriausybės reakciją į ligos protrūkį, ypač vietos pareigūnų delsą imantis pirmųjų veiksmų ir šitaip prarastą galimybę suvaldyti virusą ankstyvoje stadijoje. Pekinas ir toliau stengiasi sukontroliuoti su pagreičiu didėjančią krizę. Su tuo neabejotinai susijęs dviejų aukšto rango Komunistų partijos narių nušalinimas nuo Hubėjaus savivaldos.

„Jiems dangstant tikrąją padėtį, Hubėjus prarado vieną galimybę po kitos, – įsitikinęs Tigeris Ye. – Šitos kritinės ribos galėjome ir nepasiekti, jeigu prieš mėnesį vyriausybė nebūtų slėpusi informacijos.“