Dėl naktį siautėjusių liūčių, prasidėjusių sekmadienį, Džakartos rajone iš krantų išsiliejo daugiau upių, o purvini vandenys, kurių lygis vietomis siekia 1,5 m, apsėmė daugiau gyvenamųjų ir komercinių rajonų, pranešė Nacionalinės atsako į stichines nelaimes koordinavimo agentūros atstovas Agusas Wibowo.

Potvynių vandenys antradienio rytą pateko į dalis Indonezijos prezidentūros komplekso, tačiau padėtis buvo suvaldyta pasitelkus vandens siurblius, sakė prezidentūros pareigūnas Bey Machmudinas.

Sekmadienį sostinę užklupęs smarkios liūtys užtvindė valstybinę Cipto Mangunkusumo ligoninę – didžiausią medicinos įstaigą šalyje – ir apgadino medicinos įrangos, pažymėjo A. Wibowo.

Pasak jo, potvyniai antradienį užklupo daugybę rajonų ir daugiau nei 300 žmonių paliko be pastogės. Tarnyboms teko daug kur išjungti elektros energijos tiekimą, taip pat paralyžiuota transporto sistema, įskaitant priemiestines linijas, potvynių vandenų lygiui kai kur pasiekus net 1,5 metro.

Televizijos reportažuose matyti, kaip kariai ir gelbėtojai guminėse valtyse stengiasi evakuoti vaikus ir pagyvenusius žmones, laukiančius pagalbos ant savo namų stogų.

Indonezijos meteorologinė tarnyba prognozuoja, kad lietus tęsis artimiausias dvi savaites.

Potvyniai išryškino Indonezijos infrastruktūros problemas.

Džakartoje gyvena 10 milijonų žmonių, o jos metropolinėje zonoje – iš viso 30 milijonų. Didmiestis, kuriam nuolat kelia pavojų žemės drebėjimai ir potvyniai, sparčiai grimzta dėl nekontroliuojamos požeminio vandens gavybos. Be to, remiantis kai kuriais skaičiavimas, sostinę kamuojančios spūstys kasmet atsieina šalies ekonomikai 60 mrld. eurų.

Prezidentas Joko Widodo rugpjūtį paskelbė, kad sostinė bus perkelta į vietą retai apgyvendintoje Rytų Kalimantano provincijoje Borneo saloje, garsėjančioje atogrąžų miškais ir orangutanais.

Intensyvūs potvyniai ir žemės nuošliaužos, praėjusio mėnesio pradžioje užklupę Džakartos rajoną, nusinešė daugiau kaip 60 žmonių gyvybių, privertė šimtus tūkstančių gyventojų palikti namus ir paskatino uždaryti vieną oro uostą.

Džakartos gubernatorius Aniesas Baswedanas, sulaukęs kritikos, kai praėjusį mėnesį miestą užklupo didžiuliai potvyniai, stichinės nelaimės mastą paaiškino masišku miškų kirtimu pietinėse kalvose, teigdamas, kad dėl šių darbų pablogėjo reljefo galimybės sulaikyti vandenį.

Sezoninės liūtys kasmet sukelia dešimtis nuošliaužų ir staigių potvynių Indonezijoje – 17 tūkst. salų turinčiame salyne, kur milijonai žmonių gyvena kalnuotose vietovėse ar šalia derlingų lygumų.