Antrąją savo vizito dieną jis pradėjo sudalyvaudamas įmantrioje sutikimo ceremonijoje prie didingų prezidentūros rūmų Naujajame Delyje.

Prezidento šarvuotam automobiliui, pramintam „Žvėrimi“, kurį lydėto raiti gvardiečiai raudonomis uniformomis, įvažiavus pro rūmų vartus, nugriaudėjo keli patrankų šūviai.

Ceremonijoje dalyvavo šimtai kariuomenės pareigūnų, žygiavusių su muzikiniais instrumentais ir kardais, o svečią oficialiai pasitiko Indijos prezidentas Ramas Nathas Kovindas ir ministras pirmininkas Narendra Modi.

Išvakarėse Naujajame Delyje žuvo mažiausiai septyni žmonės, įskaitant vieną policijos pareigūną, o dar dešimtys buvo sužeisti, susirėmus šimtams Indijos naujojo pilietybės įstatymo, suteikiančio galimybę greitai natūralizuoti kai kuriuos užsienyje gimusius religinių mažumų narius, išskyrus musulmonus, šalininkų ir priešininkų, antradienį pranešė policija.

Antradienį, kai N. Modi oficialiai priėmė D. Trumpą Indijos sostinės Haidarabado rūmuose, Naujajame Delyje nebuvo surengta jokių protestų.

„Pastarosios dvi dienos buvo nuostabios visomis šio žodžio prasmėmis“, – per trumpą pokalbį su žurnalistais pareiškė JAV lyderis.

Jis pridūrė, jog buvo pasiekta pažangos derybose prekybos, naikintuvų pirkimo ir energetikos klausimais.

N. Modi savo ruožtu padėkojo D. Trumpui, kad šis rado laiko apsilankyti jo šalyje tuo metu, kai Jungtinėse Valstijose vyksta rinkimų kampanija. D. Trumpas pareiškė, kad surengti šį trumpą vizitą paskatino Baltųjų rūmų politika.

„Žinau, kad šiuo metu turite Jungtinėse Valstijose daug reikalų, – D. Trumpui sakė premjeras. – Tačiau nepaisant to, jūs priėmėte kvietimą apsilankyti Indijoje. Sveikinu jus ir jūsų delegaciją.“

Abu lyderiai antradienį taip pat turėtų paskelbti apie ginkluotės pardavimo sandorį. D. Trumpui tai bus įtempta diena: prieš išvykimą atgal į Vašingtoną jo laukia bendras pareiškimas su N. Modi, susitikimas su verslo lyderiais ir ambasados pareigūnais, atskira spaudos konferencija ir prabangi oficiali vakarienė.

Tačiau D. Trumpas leido aiškiai suprasti, kad prekybos klausimais tikriausiai nebus pasiekta reikšmingos pažangos, nepaisant aštrėjančios įtampos tarp abiejų šalių dėl Vašingtono sprendimo įvesti muitus Indijos eksportuojamam plienui ir aliuminiui. Naujasis Delis savo ruožtu padidino muitus amerikietiškai žemės ūkio produkcijai, taip pat įvedė apribojimų JAV medicininei įrangai. Vašingtonas į tokį žingsnį sureagavo pašalindamas Indiją iš lengvatinės prekybos programos, kurioje ši valstybė dalyvavo kelis dešimtmečius.

Pirmadienį JAV prezidentas sakė žurnalistams, kad „neskuba“ pasirašyti prekybos susitarimo su Indija.

Daugelis taip pat stebės, ar D. Trumpas pažers kritikos N. Modi dėl naujojo pilietybės įstatymo, išprovokavusio nuogąstavimus, kad šalis juda religinių pilietybės testų link. Baltųjų rūmų vadovas užsienio kelionių metu paprastai viešai nepeikia kitų šalių lyderių dėl žmogaus teisių pažeidimų. Pirmadienį jis ilgai kalbėjo apie priemones, kurių jo administracija ėmėsi siekdama užkirsti kelią „radikalaus islamo terorizmo“ grėsmei.

Per pirmadienį įsiplieskusias demonstracijas policininkai panaudojo ašarines dujas ir lazdas prieš protestuotojus keliuose sostinės rajonuose. Demonstrantai savo ruožtu svaidė akmenis ir padegė kelis namus, automobilius ir vieną degalinę. Policija buvo uždariusi įėjimus į dvi metropoliteno stotis.

Savo komentarus D. Trumpas išsakė per milžinišką mitingą pasaulio didžiausiame kriketo stadione – tai buvo dalis įmantrios sutikimo ceremonijos, surengtos pompastiką ir iškilmingumą mėgstančio JAV prezidento garbei.

D. Trumpas antradienį pajuokavo, kad minia labiau norėjo pamatyti N. Modi negu jį, atkreipdamas dėmesį, kad žmonės džiūgavo kiekvieną kartą, kai svečias minėjo premjero vardą.

„Taigi, esate mylimas Indijoje; tai geras dalykas“, – sakė JAV prezidentas.

Visur, kur pirmadienį lankėsi D. Trumpas, jį pasitikdavo tūkstančiai džiūgaujančių Indijos piliečių, būriai šokėjų ir plakatai, skelbę apie jo vizitą. Saulei leidžiantis amerikiečių lyderis ir pirmoji ponia Melania Trump taip pat dalyvavo įspūdingoje ekskursijoje po garsųjį Tadž Mahal mauzoliejų.

Antradienį pora dalyvavo vainikų padėjimo ceremonijoje Radž Gato memoriale, pastatytame Naujojo Delio dalyje, kur buvo kremuotas 1948 metais nužudytas Indijos nepriklausomybės didvyris Mahatma Gandhi.

Pirmadienį D. Trumpas lankėsi M. Gandhi namuose.