Visi jie norėjo vieno vienintelio dalyko – apsauginių kaukių, įprastai naudojamų statybose ir gamyklose. Per mažiau nei pusvalandį jis pardavė daugiau nei 500 jų vienetų.

„Mes parduodame pramonines prekes, pažįstu daugumą mūsų klientų, taigi buvau priblokštas, kai žmonės, kuriuos mačiau pirmą kartą gyvenime, pageidavo tų profesionalių kaukių. Kažkas man sakė, kad maniškė – viena iš kelių parduotuvių, kur dar galima įsigyti tokių apsauginių kaukių. Panika jau jaučiama ir čia, nors ir esame toli nuo epicentro“, – pasakoja 71 metų italas.

Italijoje koronavirusas pareikalavo jau 7 gyvybių, pareigūnai teigia, kad iš viso šalyje užfiksuoti 229 koronaviruso atvejai, nors valdžia ir iš visų jėgų stengiasi suvaldyti ligos plitimą. Kol kas didžiausias viruso proveržis Europoje praktiškai sustabdė Italijos ekonomikos variklį, tiesiogine to žodžio prasme buvo uždaryta dalis šalies finansų centru sostine vadinamo Milano, dalis Lombardijos ir Veneto regionų.

Panašu, kad ekonominis smūgis pradėjus trikti gyvenimui Venecijoje ir Milane (minėtose vietovėse gyvena per 15 mln. žmonių, jos atsakingos už kone trečdalį šalies bendrojo vidaus produkto) bus labai skaudus. Juo labiau, kad šalis ir taip šiuo metu artėja prie recesijos.

„Dabartinis naujienų srautas tikrai kelia nerimą, jeigu problemų nepavyks išspręsti labai greitai, netrukus pajusime naštą ekonomikai“, – sako analitikai iš „Mediobanca SpA“. Situacija Milano akcijų biržoje buvo liūdniausia nuo 2016 metų birželio, smuko 10 metų obligacijų vertė.

Nors su koronavirusu susiję skaičiai Italijoje ir labai maži (pasaulyje virusas pražudė 2624 žmonės, yra 79 tūkst. 440 ligos atvejai), prevenciniais tikslais uždarytos mokyklos, universitetai ir muziejai, atšaukiami sporto renginiai, baruose įvesta komendanto valanda. Vaistinių vitrinose lankytojus pasitinka informacija, kad trūksta apsauginių kaukių ir rankų dezinfekavimo priemonių. Kai kuriuose parduotuvėse trūksta mėsos, duonos ir makaronų, žmonės stovi eilėse ne tik prie maisto atsargų, bet ir prie apsauginių kaukių.

„Tai tikrų tikriausia panika. Šiandien buvo labai mažai klientų, barą turėjome uždaryti 18 valandą“, – teigia Michela, kurios šeimai priklauso „L’Arte del Panino“ baras Vakarų Milane.


Pačioje Milano širdyje gatvėse, parduotuvėse ir restoranuose gana mažai žmonių, nes dauguma bendrovių, įskaitant ir didžiausią Italijos banką „UniCredit SpA“, ragina darbuotojus dirbti iš namų. Milano Katedros aikštėje, kur įprastai šurmuliuoja daugybė žmonių, neįprastai ramu, vaikštinėja vos keli turistai. Nematyti ir suvenyrų pardavėjų, niekas nesiūlo kukurūzų, kurie padeda turistams prisivilioti balandžių įspūdingoms nuotraukoms.

Vidurdienį baras „Doumo Bar“ buvo tuščias, nors prie pagrindinės aikštės esančiuose baruose ir kavinėse įprastą dieną labai daug tiek turistų, tiek vietinių. Vieno iš restoranų barmenas Armando mūvi vienkartines latekso pirštines, taip norėdamas turistams parodyti, jog ši viešojo maitinimo įstaiga ėmėsi visų reikiamų veiksmų, kad čia būtų saugu valgyti ir gerti, bet net ir tai „žmonių nenuramina“.

50 tūkst. gyventojų turinčiuose Milano pietuose esančiose miesteliuose, kur diagnozuota didžioji dalis viruso atvejų, imtasi ypatingų priemonių. Ėmus blokuoti atvykstančių ir išvykstančių srautą, sustojo praktiškai visi darbai.

Tik panika apėmusi ne visą Milaną. Šiauriniame Milano Affori rajone baruose pilna žmonių, dauguma sėdi lauke ir džiaugiasi neįprastai šilta diena. Kitame šiauriniame Milano Bresso rajone, kur gyvena 26 tūkst. žmonių (jis ribojasi su Sesto San Giovanni, kur užfiksuotas vienas koronaviruso atvejis), uždarytos mokyklos, todėl vaikai netrukdomi žaidžia parkuose.

Dalį Italijos paralyžiuojanti panika ir baimė neišvengiamai persiduoda ir kaimyninei Prancūzijai, kur Liono „Perrache“ stotis neįsileido „Flixbus“ bendrovės autobuso iš Italijos „Flixbus“. Pietrytinio Prancūzijos miesto pareigūnai tiria galimą koronaviruso atvejį, skelbia „Le Progres“.

Dauguma Italijoje užfiksuotų atvejų siejami su 38 metų vyru, vasario 18 dieną besigydžiusiu Lombardijos regiono ligoninėje. Manoma, kad besigydydamas ligoninėje jis apkrėtė dešimtis kitų pacientų ir personalą, kurie virusą platino ir už ligoninės ribų. Bandymai atsekti viruso šaltinį pirmiausia atvedė pas to asmens bičiulį – verslininką, grįžusį iš Kinijos, tačiau jo tyrimų rezultatai buvo neigiami, taigi užkrato šaltinis išlieka mįslė.

„Tvyro panika, atmosfera labai siurreali. Viešuoju transportu naudojuosi dėvėdama apsauginę kaukę, o šį rytą metro žmonių buvo žymiai mažiau nei įprastai, visi buvo su kaukėmis ir dar apsivynioję veidus šalikais. Ir toliau dirbu, važinėju pas klientus, bet stengiuosi saugotis, man tikrai baisu“, – sako Melinda Baret – filipinietė, Milane dirbanti namų tvarkytoja.