Penktadienį šalyje užfiksuotas nerimą keliantis patvirtintų susirgimų skaičiaus augimas (iki 204 pacientų) ir viena mirtis. Ketvirto pagal dydį Pietų Korėjos miesto Tegu valdžios atstovai tai pavadino „itin sparčios plėtros atveju“, informuoja independent.co.uk.

Kadangi Tegu buvo izoliuotas, gatvėse ir parduotuvėse tuščia, mieste purškiamos dezinfekavimo medžiagos, o 2,5 mln. gyventojų raginami likti namuose. Sveikatos priežiūros pareigūnai staigų koronaviruso atvejų padidėjimą susiejo su religiniu judėjimu, kurios vadovas teigia esąs sugrįžęs Jėzus Kristus, ir moterimi, žinoma tiesiog kaip „31-oji pacientė“.

Iš 152 mieste nustatytų atvejų, dauguma siejami su „Shincheonji“ Jėzaus Bažnyčios padaliniu Tegu.

Tvirtinama, kad „31-oji pacientė“, į septintąją dešimtį įžengusi moteris, dalyvavo mažiausiai keturiose pamaldose, kol jai buvo diagnozuota naujojo koronaviruso infekcija.

Remiantis vietos pranešimais, moteris pradėjo karščiuoti vasario 10 d., tačiau du kartus atsisakė išsitirti dėl koronaviruso, argumentuodama, jog pastaruoju metu nebuvo išvykusi į užsienį. Pietų Korėjos ligų kontrolės centro „itin sparčios plėtros atveju“ pavadintas viruso protrūkis apima 44 atvejus (iš 72 vietos regione), siejamus su „31-ąja paciente“.

Miesto valdžia nurodė, kad Tegu gyvena 1 001 „Shincheonji“ narys. Jų buvo paprašyta užtikrinti, kad neužkrėstų kitų, nes ketvirtadienio popietės duomenimis, 90 narių skundėsi koronavirusui būdingais simptomais. Tegu meras Kwon Young-jinas sakė, kad asmenys, kuriems pasireiškė simptomai, „bus ištirti kaip įmanoma greičiau“.

Taip pat jis ragino vyriausybę Seule imtis griežtesnių veiksmų ir nacionalinę reakciją pavadino „nepakankama“.

„Planuojame ištirti visus tos bažnyčios tikinčiuosius ir paprašėme jų likti namuose bei nebendrauti su savo šeimos nariais“, – pareiškė K. Young-jinas. Pietų Korėjos sveikatos apsaugos viceministras Kim Kang-lipas trumpo pasitarimo metu situaciją pavadino „labai grėsminga“.

„Shincheonji“ bažnyčia pranešė uždariusi visas 74 šventoves šalyje ir bendruomenės narius pakvietė žiūrėti pamaldas „YouTube“.

1984 m. lyderio Lee Man-hee įkurta bažnyčia dažnai vadinama kultu. L. Man-hee tvirtina, kad yra sugrįžęs Jėzus Kristus, ir Paskutiniojo teismo dieną prižadėjo su savimi į dangų pasiimti 144 tūkst. žmonių.

Vadovaujantis bažnyčios mokymais, tik jis supranta tikrąją Biblijos prasmę.

„Shincheonji pasekėjai tiki, kad L. Man-hee yra nemirtingas ir gyvens per amžius, – „Associated Press“ sakė Pietų Korėjos Busano presbiterionų universiteto religijos dėstytojas Ji-il Tarkas. – Skleisdami savo tikėjimą, jie dažnai bando užverbuoti giminaičius ir pažįstamus arba slapta lankosi kitose bažnyčiose, apsimesdami eiliniais žmonėmis.“

J. Tarkas teigė, kad „Shincheonji“ bažnyčios nariai yra labiau pažeidžiami koronaviruso, nes pamaldų metu dažnai sėdi labai arti vienas kito. Dalyvauti „Shincheonji“ sueigose „tiesiog privaloma“, sakė jis.

Bažnyčia pridūrė, kad visiškai bendradarbiauja su vyriausybe ir remia jos karantino veiksmus bei apkaltino pagrindinių religinių organizacijų atstovus melagingų teiginių platinimu, pavyzdžiui, kad „Shincheonji“ savo sekėjams liepė susirgus laikyti liežuvį už dantų.

Pareiškime „Shincheonji“ pranešė, jog sveikatos priežiūros pareigūnai dezinfekuoja bažnyčią Tegu, kuriai priklauso maždaug 8 tūkst. žmonių, ir ieško asmenų, turėjusių kontaktą su „31-ąja paciente“.

Bažnyčia nesiginčijo dėl to, jog moteris laikoma pagrindine netikėto koronaviruso protrūkio priežastimi, tačiau sakė nuo sausio mėnesio pabaigos patarianti sekėjams likti namuose, jeigu buvo išvykę į užsienį ar pajuto net menkus peršalimo simptomus.

„Nepaprastai apgailestaujame, kad viena iš mūsų narių, kuri manė, jog paprasčiausiai peršalo, nes nebuvo išvykusi į užsienį, užkrėtė nemažai mūsų bažnyčios tikinčiųjų ir sukėlė paniką vietos bendruomenėje“, – skelbiama pareiškime.

Tegu užfiksuotas viruso protrūkis, kurį vienas vietos gyventojas palygino su „zombių apokalipse“, padidino Pietų Korėjos vyriausybės nerimą.

Šalies prezidentas Moon Jae-inas įsakė nedelsiant imtis veiksmų ir nustatyti, kas neseniai lankėsi Tegu bažnyčioje ir pietryčiuose esančio Čeongdo ligoninėje, nes šiame mieste per pastarąsias dienas taip pat užfiksuota nemažai užsikrėtusiųjų koronavirusu.

Penktadienį Seulo meras Park Won-soonas sakė, kad valdžios pareigūnai neatidarys „Shincheonji“ padalinių Tegu, kol viruso protrūkis bus suvaldytas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, jog Pietų Korėjoje išaugęs susirgimų skaičius nereiškia padidėjusios visuotinės pandemijos rizikos.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas atkakliai tvirtino, kad naujieji atvejai greičiausiai yra susiję su žinomais infekcijos židiniais ir kad Pietų Korėjos valdžios institucijos juos akylai stebi.

„Susirgimų skaičius tikrai yra suvaldomas, ir tikiuosi, jog Pietų Korėja padarys viską, kad sustabdytų šį protrūkį pradiniame etape“, – sakė jis.

Kita vertus, Tegu pareigūnai yra nusiteikę ne taip optimistiškai. „Mus ištiko precedento neturinti krizė“, – ketvirtadienį prisipažino K. Young-jinas.