Šis skandalas sužlugdė F. Fillono 2017 metų bandymą siekti prezidento posto.

Tyrėjai įtaria, kad 65 metų F. Fillonas Velse gimusią žmoną Penelope savo asistente parlamente 1998–2013 metais samdė fiktyviai, jai iš tikrųjų nieko nedirbant.

Įtarimai, kad Penelope, kuri taip pat kaltinama šioje byloje, gaudavo iki 10 tūkst. eurų per mėnesį iš tikrųjų neatlikdama jokio arba beveik jokio darbo, palaidojo F. Fillono prezidentines ambicijas ir nulėmė jo centro dešinės Respublikonų partijos pralaimėjimus rinkimuose bei lyderių keitimąsi.

Šiam karjeros politikui net po kaltinimų pateikimo atsisakius pasitraukti iš 2017 metų rinkimų kovos, daugelis dešiniojo sparno rinkėjų atsigręžė į prezidento Emmanuelio Macrono centristinę partiją.

F. Fillonas kaltinimus neigia ir tvirtina, kad Penelope, kuri, be kitų dalykų, kaltinama bendrininkavimu netinkamai naudojant valstybės lėšas, jam realiai dirbo jo kaimiškojoje Sarto apygardoje.

Tačiau tyrėjai sako neradę pakankamai jos darbo įrodymų. Jie taip pat nurodo 2016 metų interviu vienam laikraščiui, kuriame Penelope tvirtina: „Iki šiol niekada nedalyvavau savo vyro politiniame gyvenime.“ 2007 metais ji panašiai kalbėjo ir britų laikraščiui „The Sunday Telegraph“.

Fillonams ir trečiam bylos atsakovui Marcui Joulaud, kuris užėmė F. Fillono vietą parlamente, kai šis dirbo vyriausybėje, ir taip pat samdė Penelope asistente, gresia iki 10 metų laisvės atėmimo.

Jei bus pripažinta jų kaltė, jiems taip pat gali būti pateikta solidi sąskaita, nes Prancūzijos Nacionalinė Asamblėja prisijungė prie bylos kaip civilinė šalis ir sako, kad gali siekti daugiau kaip milijono eurų kompensacijos.

F. Fillono advokatai praėjusią savaitę sakė, kad sieks atidėti teismo proceso, turinčio trukti iki kovo 11-osios, pradžią, ir kad taip jie solidarizuojasi su teisininkais, nepritariančiais E. Macrono pensijų reformai, kuri pakeistų jiems palankesnę dabartinę schemą.