Tarp dviejų didžiausių pasaulio demokratijų augo įtampa dėl prekybos, kertantis D. Trumpo vajui „Pirmiausia – Amerika“ ir tokio paties protekcionisto Indijos premjero Narendros Modi kampanijai „Gamink Indijoje“.

Nors taip pat nerimauja dėl Kinijos ir stiprina ryšius gynybos srityje, Indija pyko dėl D. Trumpo pasiūlymo tarpininkauti ginče su Pakistanu dėl Kašmyro. Be to, Naujajam Deliui nepatinka susirūpinimas Vašingtone dėl antimusulmonišku vadinamo pilietybės įstatymo.

Nekilnojamojo turto milijardierius D. Trumpas ir arbatos pardavėjo sūnus N. Modi turi kreiptis į maždaug 100 tūkst. žmonių mitingą didžiausiame pasaulio kriketo stadione Indijos premjero gimtojoje Gudžarato valstijoje, o paskui JAV lyderis su žmona Melania nuskris į Tadž Mahal mauzoliejų stebėti saulėlydžio.

Džiūgaujančių žmonių minios prie naujo stadiono ėmė lūkuriuoti 4 val. ryto, kad galėtų patekti į mitingą „Namaste Trump“, rengiamą po renginio „Sveikas, Modi“ Hjustone praėjusiais metais, kai Indijos lyderį sveikino JAV indai, o D. Trumpas lygino jį su Elvis Presley.

„Tikimės, kad JAV liberalizuos savo vizų režimą kvalifikuotiems darbuotojams. Jiems to reikia, o Indija turi per daug jaunų, kvalifikuotų ir talentingų žmonių“, – sakė studentas Maunasas Shastri.

Vizitui buvo karštligiškai rengiamasi, darbininkai skubėjo užbaigti stadioną ir pastatyti sieną, kuri, pasak vietos gyventojų, turėjo užstoti lūšnyną. Iš rajono buvo išvežti valkataujantys šunys, karvės ir beždžionės.

Nuo malto marmuro Tadž Mahal mauzoliejaus, kurį UNESCO vadina „musulmonų meno brangakmeniu“, buvo šalinamos dėmės, imtasi priemonių šalia tekančios Jamunos upės dvokui sumažinti.

Ketvirtadienį D. Trumpas per vieną mitingą sakė, kad palei jo kortežo maršrutą susirinks „nuo šešių iki 10 mln. žmonių“, bet tai tikriausiai yra nesusipratimas. Organizatoriai sakė, kad susirinks dešimtys tūkstančių žmonių.

Pagrindinėse Ahmadabado gatvėse kas 10 metrų išklijuota tūkstančiai plakatų, o vėliavų ir N. Modi bei D. Trumpą vaizduojančių kaukių pardavėjai džiaugiasi gyva prekyba.

Pakeliui D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė – hindi kalba – kad labai „troško atvykti į Indiją“, o N. Modi atsakė populiariu posakiu, kad „svečiai yra beveik kaip Dievas“.