JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Robertas O'Brienas pareiškimą padarė po darbą baigiančio Nacionalinės žvalgybos direktoriaus Josepho Maguire'o slaptos ataskaitos, kurioje jis esą perspėja, kad Rusija ir vėl kišasi į rinkimus, tikėdamasi padidinti D. Trumpo galimybes laimėti, parengimo.

„Nemačiau jokios žvalgybos informacijos, kad Rusija imtųsi kokių nors veiksmų siekdama pakartotinio prezidento D. Trumpo išrinkimo“, – ABC laidoje „This Week“ pareiškė R. O'Brienas, atmesdamas ataskaitą kaip „nereikšmingą“.

Pranešama, kad J. Maguire'o padėjėja Shelby Pierson vasario 13 dieną slaptame posėdyje JAV Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto nariams pranešė, jog Rusija kišasi į JAV rinkimus, kad padėtų D. Trumpui dar kartą tapti prezidentu.

R. O'Brienas tvirtino nekalbėjęs su Sh. Pierson, tačiau teigė, kad jį informavo J. Maguire‘as ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorė Gina Haspel ir kad jis pats „nėra girdėjęs apie tyrimą ir nematė tokios žvalgybos informacijos“.

„Nežinau, kas atsitiko Atstovų Rūmuose ir Žvalgybos komitete, tačiau pats nemačiau jokių įrodymų, kad Rusija daro ką nors, kad pamėgintų padėti išrinkti prezidentą D. Trumpą, o mūsų žinia rusams yra nesikišti į rinkimus Jungtinėse Valstijose“, – kalbėjo R. O'Brienas.

Pranešama, kad D. Trumpas, sužinojęs apie Atstovų Rūmų komiteto posėdį, užsipuolė J. Maguire‘ą įtemptame Ovalinio kabineto posėdyje.

Trečiadienį J. Maguire‘ą pakeitė lojalus D. Trumpo šalininkas ir ambasadorius Vokietijoje Richardas Grenellas.

J. Maguire‘a buvo laikoma realiausiu nuolatiniu kandidatu į šias pareigas.

Visgi R. O'Brienas reikalavo pakeisti J. Maguire'ą, kuris kovo 11 dieną nustos eiti laikinojo Nacionalinės žvalgybos direktoriaus pareigas.

„Prezidentas nepyko ant J. Maguire'o, – kalbėjo R. O'Brienas. – Jis labai vertina admirolą J. Maguire'ą ir pasirinktų jį likti vyriausybėje kitose pareigose, tačiau, kaip žinote, jo kaip laikinojo Nacionalinės žvalgybos direktoriaus kadencija baigsis už savaitės ar dviejų.“

Tviteryje D. Trumpas atmetė pranešimus apie žvalgybos įspėjimą kaip „gandus“ ir „apgaulę“ – tai jis padarė ir tuomet, kai JAV žvalgybos bendruomenė priėjo prie išvados, kad Rusija kišosi į 2016 metų rinkimus, kad padėtų jam laimėti.

Atskirai buvo pranešta, kad JAV pareigūnai informavo Vermonto senatorių Bernie Sandersą, pirmaujantį demokratų kandidatą, kad Rusija taip pat kišasi siekdama padėti jo kampanijai.

„Mano žinutė V. Putinui yra aiški: laikykitės atokiai nuo amerikiečių rinkimų, o būdamas prezidentu užtikrinsiu, kad jūs taip ir darysite“, – sakoma B. Sanderso pranešime.