Šį rekomendacija pateikta penktadienį paskelbtame pranešime Saugumo Tarybos nariams, šeštadienį šį pranešimą matė AFP žurnalistai.

Vakarų šalys sausio pradžioje reikalavo, kad A. Guterresas pristatytų naujų priemonių po to, kai Rusijos spaudžiama Saugumo Taryba drastiškai sumažino koridorių į Siriją skaičių. Per šiuos praėjimus nuo karo itin nukentėjusiai Šiaurės Rytų Sirijai yra teikiama humanitarinė pagalba.

Vakarų šalys prašė alternatyvų, kurios kompensuotų konkrečiai Al Jarubijos tranzitinio koridoriaus Sirijos pasienyje su Iraku uždarymo pasekmes.

„Yra keletas prieinamų galimybių, – pareiškime teigė A. Guterresas. – Tačiau sprendžiant iš saugumo ir logistikos perspektyvos, dabartiniame kontekste geriausia alternatyva Al Jarubijos pasienio perėjimui taptų Tal Abijado perėjimas.“

Tal Abijado perėją, logistiškai pritaikytą didelėms pagalbos operacijoms vykdyti, Sirijos pusėje kontroliuoja ginkluotos ne vyriausybės grupuotės.

JT generalinis sekretorius teigė, kad buvo tikrinami kiti du kurdų kontroliuojami koridoriai pasienyje su Iraku, tačiau paaiškėjo, kad dėl logistikos priežasčių jie yra netinkami.

Sirijos vyriausybė pasiūlė dar vieną perėjimo punktą, esantį Abu Kamalio mieste pasienyje su Iraku, tačiau išsiaiškinta, kad jis taip pat turi logistinių ir saugumo trūkumų.

Po Al Jarubijos perėjimo punkto uždarymo, pasienyje su Turkija yra likę tik du koridoriai. Jais daugiausiai gabenamas maistas ir kitos reikiamos priemonės.

Per Al Jarubijos punktą Siriją pasiekdavo medicininę pagalbą teikiantys tarptautinių organizacijų atstovai. Tarptautinė parama – daugiausiai maisto produktai – Sirijai perduodama ir per Damasko praėjimą.

Tačiau pernai metais per Sirijos sostinę nevažiavo nė vienas į Šiaurės rytus keliaujantis medikų konvojus, teigiama A. Guterreso pareiškime.

„Apskaičiuota, kad Šiaurės rytų Sirijoje humanitarinės pagalbos reikia 1,9 mln. žmonių, didžioji jų dauguma – 1,34 mln. – gyvena vietovėse, kurias kontroliuoja ne vyriausybės pajėgos, – teigė A. Guterresas. – Per ateinančius kelis mėnesius turėtų pasibaigti visos medicininių priemonių atsargos.“

Šį pranešimą Saugumo Taryba turėtų aptarti ketvirtadienį per kas mėnesį vykstantį posėdį dėl Sirijos humanitarinės krizės.