Rusijos aviacija šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje palaiko Sirijos vyriausybės puolimą, dėl kurio iš regiono pabėgo daugiau nei milijonas civilių gyventojų – didžiausias skaičius per devynerius metus trunkantį konfliktą.

Kai kurias sukilėlių grupuotes Idlibe palaikanti Turkija šį mėnesį per susirėmimus su Sirijos pajėgomis neteko 16 savo karių. Ji sutvirtino savo pozicijas ir paragino Sirijos pajėgas atsitraukti.

R. T. Erdoganas žurnalistams pareiškė, kad 15 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku telefonu kalbėsis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Ankstesnę dieną jis surengė „konferencinį“ pokalbį telefonu su Vokietijos ir Prancūzijos lyderiais.

Turkijos prezidentūra pranešė, kad kalbėdamas su Angela Merkel ir Emmanueliu Macronu prezidentas „pabrėžė stiprios paramos konkrečiais veiksmais svarbą, siekiant išvengti humanitarinės krizės“.

Turkija yra pasiryžusi užkirsti kelią naujam pabėgėlių srautui, prisidėsiančiam prie 3,6 mln. jau dabar Turkijoje prisiglaudusių Sirijos pabėgėlių.

Ankarai grasinant „artėjančia“ operacija prieš Sirijos režimą, gynybos ministras Hulusi Akaras penktadienį aplankė karius Sirijos pasienyje.

R. T. Erdoganas kalbėjo apie „saugumo zonos“ įsteigimą, siekiant suteikti prieglobstį ir paramą sunkiomis žiemos sąlygomis namus palikusiems civiliams. Jis pridūrė, kad Turkijos organizacijos yra pasirengusios statyti atitinkamus statinius toje zonoje.

„Mes tęsiame darbą. Pasikalbėsime su Putinu. Tikiuosi, kad žengsime naudingą žingsnį“, – kalbėjo jis.

A. Merkel ir E. Macronas ketvirtadienį taip pat kalbėjosi su V. Putinu. Pastarasis paragino nutraukti kovas ir pasiūlė surengti keturių šalių viršūnių susitikimą su R. T. Erdoganu.

Kremliaus atstovas penktadienį žurnalistams pranešė, kad „svarstoma galimybė surengti viršūnių susitikimą“, tačiau kol kas sprendimas nepriimtas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)