Vienas husių atstovas, cituotas sukilėlių televizijos „al Masirah“, penktadienį sakė, kad jo grupuotė smogė karalystės naftos objektams, paleidusi 12 dronų „Sammad 3“, dvi sparnuotąsias ir vieną balistinę raketą.

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija nurodė, kad dronai ir raketos iš Jemeno „buvo leidžiami nuosekliai, sąmoningai siekiant smogti miestams ir civiliams, ir tai yra įžūlus tarptautinių humanitarinių įstatymų nepaisymas“.

Jemeno sostinė Sana „tapo husių karine stovykla, objektu ir balistinių raketų leidimo į karalystę centru“, sakoma ketvirtadienį Saudo Arabijos valstybinės naujienų agentūros SPA ketvirtadienį išplatintame koalicijos atstovo Turki al Maliki pranešime.

Husių atstovas savo ruožtu sakė, kad ataka buvo nutaikyta į Saudo Arabijos naftos milžinės „Aramco“ kompleksus Janbu al Bachre, esančiame į šiaurę nuo Džidos uostamiesčio karalystės vakaruose. Jis pabrėžė, kad į taikinius „buvo tiksliai pataikyta“.

Jis pažadėjo, kad Saudo Arabija bus toliau atakuojama, „jeigu bus tęsiama agresija ir ekonomikos blokada“.

Saudo Arabija ne kartą kaltino Iraną tiekiant husiams modernią ginkluotę, nors Teheranas tokius kaltinimus griežtai atmeta.

JAV trečiadienį irgi dar kartą apkaltino Teheraną tiekiant ginklus sukilėliams. Vašingtonas sakė turintis įrodymų – numuštų husių paleistų ginklų liekanų.

Keliomis dienomis anksčiau husiai paskelbė numušę vieną Saudo Arabijos karinį lėktuvą „pažangia raketa „žemė–oras“.

Koalicija pradėjo karinius veiksmus Jemene 2015 metais, remdama prezidentą Abedrabbo Mansourą Hadi, pabėgusį į Saudo Arabiją, kai sukilėliai priartėjo prie jo vyriausybės paskutinių kontroliuotų teritorijų Adeno mieste ir aplink jį.

Šis konfliktas pareikalavo dešimčių tūkstančių žmonių gyvybių, o didelę dalį aukų sudaro civiliai, nurodė pagalbos agentūros.

Jungtinės Tautos padėtį Jemene apibūdina kaip didžiausią dabartinę humanitarinę krizę. Šioje šalyje milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus; jiems yra iškilusi bado grėsmė.