Premjeras kaltinamas dėl 58 metų Lipolelo Thabane, su kuria tuo metu piktai skyrėsi, nužudymo 2017 metų birželį.

L. Thabane nežinomi užpuolikai nušovė šalia jos namų Lesoto sostinėje Maseru. Dviem dienomis vėliau per įspūdingą ceremoniją viename stadionų premjero poste buvo prisaikdintas Th. Thabane.

Dabartinė 80 metų premjero žmona, 42 metų Maesaiah Thabane, kurią jis vedė du mėnesiai po Lipolelo mirties, laikoma viena iš nužudymo sąmokslininkių ir jau yra apkaltinta žmogžudyste.

„Premjeras vis dar nepasirodė“, – sakė policijos komisaro pavaduotojas Palesa Mokete spaudos konferencijoje, surengtoje Th. Thabane neatvykus į magistrato teismą Maseru.

„Jis turėjo atvykti asmeniškai, bet mums vėliau pranešta, kad jis išvyko eiliniam [sveikatos] patikrinimui“, – pridūrė P. Mokete.

Th. Thabane asmeninis sekretorius Thabo Thakalekoala naujienų agentūrai AFP telefonu sakė, kad premjeras išvyko į kaimyninę Pietų Afriką „eiliniam“ sveikatos patikrinimui.

Pasak sekretoriaus, Th. Thabane išvyko ketvirtadienį. Th. Thakalekoala daugiau detalių nepateikė ir sakė, kad premjero sugrįžimas priklauso nuo medikų rekomendacijų.

Th. Thabane išvyko tą pačią dieną, kai policija paskelbė, kad jis penktadienį turi atvykti į magistrato teismą, kur jam turi būti oficialiai perskaityti kaltinimai dėl nužudymo.

„Stiprūs argumentai“


Policijos tyrėjai nustatė, kad kažkas iš žmogžudystės vietos jos įvykdymo dieną skambino į Th. Thabane mobilųjį telefoną.

„Turime labai stiprių argumentų prieš premjerą, ir jo telefonas – ne vienintelis mūsų turimas įrodymas, – žurnalistams sakė P. Mokete. – Yra ir daug kitų įrodymų.“

L. Thabane nužudymas supurtė mažytę kalnuotą 2,2 mln. gyventojų turinčią karalystę, kurią iš visų pusių supa Pietų Afrikos Respublika ir kuri turi ilgą politinių neramumų istoriją.

Savo inauguracijos kalboje Th. Thabane žmogžudystę vadino „beprasmiu nužudymu“. Jis ir Maesaiah, kuri tuo metu turėjo „paprotinės žmonos“ statusą, dalyvavo Lipolelo laidotuvėse.

Ketvirtadienį Th. Thabane per valstybinį transliuotoją paskelbė, kad dėl senyvo amžiaus iki liepos 31-osios atsistatydins. Įprasta tvarka jo kadencija turėtų baigtis 2022 metais.

Lesote praėjusį kartą premjeras visą penkerių metų kadenciją dirbo daugiau kaip prieš dešimtmetį.

Th. Thabane kartą jau buvo pabėgęs iš šalies – kai jo pirmosios koalicinės vyriausybės darbą temdė politinės rietenos, kurių kulminacija buvo armijos vadovaujamas perversmas 2014-ųjų rugpjūtį.

Premjeras ieškojo prieglobsčio Pietų Afrikoje, kai kariai atakavo policijos postus ir apsupo jo oficialią rezidenciją.

2017 metais jis grįžo namo ir sėkmingai siekė perrinkimo.

Analitikai sako, kad Th. Thabane techniškai nesislapsto nuo teisingumo ir galbūt siekia išlošti laiko.

„Premjero kol kas negalima kaltinti dėl teisingumo vengimo, nes nėra arešto orderio, jis nebuvo iškviestas, tiesiog politiškai tikėtasi, kad jis pasirodys teisme“, – sakė PAR Limpopo universiteto konstitucinės teisės profesorius Hoolo Nyane.

„Jis tiesiog galėjo pabėgti, kaip prieš kelias savaites padarė žmona, o tada tikėtis, kad klausimas bus kažkaip išspręstas, kol jis slepiasi kažkur Pietų Afrikoje“, – sakė H. Nyane.