Saudo Arabijos Karalystei susilaukus tarptautinio dėmesio, nes šiemet šalyje įvyks G20 viršūnių susitikimas, taip pat kiti su juo susiję susitikimai ir renginiai, princas Mohammedas bin Salmanas atmetė renginio logotipus, kurių dizainą sukūrė vienos geriausių agentūrų pasaulyje, ieškodamas kažko labiau būdingo Saudo Arabijai. Laikas ėjo į pabaigą, garsiausiems šalies žurnalistams sakė F. Toonsi, tačiau princas buvo neperkalbamas.

Galiausiai buvo pasirinktas 28-erių metų amžiaus dizainerio Mohammedo al Hawaso sukurtas simbolis, šiek tiek nukrypstantis nuo įprastų audimo tradicijų. Pirmininkaudami G20 „privalome parodyti, kaip nepaprastai tuo didžiuojamės“, paaiškino F. Toonsi, kuris taip pat yra karalystės G20 sekretoriato vadovas.

Didžiulis dėmesys smulkmenoms atspindi, kas pastatyta ant kortos laukiant ekonomiškai stipriausių pasaulio valstybių lyderių po laikotarpio, pasižymėjusio princo M. bin Salmano polinkiu į reformas, kurias neretai užgoždavo pasipiktinimas dėl nužudyto kritiko, griežtos priemonės prieš kitamanius, pasmerktos žmogaus teisių grupių, ir pagrindinis karalystės vaidmuo slegiančiame penkerius metus trunkančiame kare Jemene.

Nors daugeliui gali pasirodyti ironiška, kad Saudo Arabijoje rengiami visuotiniai susitikimai dėl klimato kaitos ir moterų įgalinimo (konservatyvioji islamiška karalystė yra tikra naftos milžinė, kur moterims tik neseniai buvo leista vairuoti, o griežtos taisyklės švelninamos pamažu), Saudo Arabijos valdininkai mato vien galimybes.

Tikimasi, kad pirmininkavimas klubui, kurio narės sukuria mažiausiai 80 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto, suteiks galimybę pagerinti smarkiai suprastėjusią tarptautinę reputaciją ir pademonstruoti pastangas padaryti šalį atvirą verslui ir turistams. Tai yra kertiniai princo M. bin Salmano strategijos diversifikuoti ekonomiką akmenys.

Šeštadienį finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai rinkosi Rijade į pirmąjį G20 ministrų lygmens susitikimą, o viršūnių susitikimas įvyks lapkričio mėnesį.

„Karalystė atsidūrė dėmesio centre, – šią savaitę Rijade įvykusio renginio metu sakė Saudo Arabijos žiniasklaidos ministras Turki al Shabanah. – Kaip galime išnaudoti šią progą, kad papasakotume savo istoriją iš teigiamos perspektyvos?“

Tai nelengva užduotis po dvejus metus viso pasaulio dėmesį prikausčiusių naujienų apie žurnalisto Jamalo Khashoggi mirtį nuo Saudo Arabijos agentų rankos, sulaikytus aktyvistus ir naujausio skandalo – „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso mesto kaltinimo, kad princas M. bin Salmanas įsilaužė į jo mobilųjį telefoną. Žinoma, Saudo Arabijos valdininkai tai įnirtingai neigia.

„Buvo labai rimtų incidentų, kurie sudarė įspūdį, jog šalyje tvyro chaosas ir nesilaikoma tarptautinės diplomatijos taisyklių, – nurodė Dorothee Schmid, garsaus Prancūzijos tarptautinių santykių instituto IFRI Turkijos ir Vidurio Rytų programos vadovė. – Kalbant apie šalies įvaizdį ir tinkamumą rengti G20 susitikimą, ant kortos pastatyta labai daug.“

Kai kurie iš šių incidentų taip ir nebuvo išspręsti. Moterų teisių aktyvistės Loujain al Hathloul, kuriai pateikti įvairūs kaltinimai, įskaitant raginus pakeisti režimą ir bendravus su diplomatais ir užsienio žurnalistais, bylos nagrinėjimas tebevyksta, o kiti kartu su ja suimti asmenys įstrigo kalėjime arba įstatymų labirinte. Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos pradėta Jemeno bombardavimo kampanija tęsiasi, nepaisant pastangų užbaigti karą. Išlieka nesantaika su kaimyniniu Kataru, o 2018 m. su Kanada nutraukti diplomatiniai santykiai nebuvo iš naujo užmegzti.

Nors nebuvo jokių požymių, kad dalyviai boikotuos šeštadienį įvykusį susitikimą, kaip boikotavo ankstesnius renginius Saudo Arabijoje po J. Khashoggi nužudymo, visgi keletas svarbių atstovų neatvyko. Aukšto lygio delegacijos neketina siųsti Jungtinė Karalystė, Kinija, Rusija ir Turkija. Vokietijos ir Indijos centrinių bankų vadovai bei Pietų Afrikos Respublikos finansų ministras taip pat nedalyvavo.

Statybų bumas


Atvykusieji turėjo progą iš arčiau susipažinti su investicijomis į sostinės infrastruktūrą, įskaitant raudona ir balta spalvomis nudažytas betono užtvaras, kone paralyžiavusias tam tikras miesto dalis, darbininkams stengiantis užbaigti milžinišką metro projektą.

Jungtinių Amerikos Valstijų nekilnojamojo turto konsultavimo įmonės „Lodging Econometrics“ duomenimis, vien Rijade statoma beveik 60 viešbučių. Aštuoni galbūt bus užbaigti iki G20 susitikimo lapkričio mėnesį. Nors tokiu atveju viešbučių kambarių skaičius padidėtų maždaug 1 tūkst. (dabar yra apie 17 tūkst.), tinkamai apgyvendinti visas delegacijas vis tiek gali būti iššūkis: praėjusiais metais pasaulio galinguosius priėmusi Osaka planavo sulaukti 30 tūkst. dalyvių.

F. Toonsi sakė, kad Saudo Arabija tikisi 10 tūkst. lankytojų lapkričio mėnesį. Be su G20 susijusių renginių, karalystėje šiais metais įvyks daugiau nei 50 konferencijų ir forumų, pritrauksiančių „ne mažiau 250 tūkst.“ žmonių.

Padidėjusios statybų apimtys gali pagerinti šalies ekonomiką. Rijade įsikūrusi investicijų bendrovė „Jadwa Investment“ spėja, kad G20 susitikimas padidins ekonomikos augimą apie 0,2 proc. dėl išaugusio verslo turizmo ir vartojimo.

Griežtos priemonės – dėmesio centre


Visgi renginio, kurio metu kalbėjo F. Toonsi, tikslas – konsoliduoti karalystės švelniąją galią. Auksiniais padėklais su mažyčiais arbatos puodeliais nešiniems oficiantams siūlant atsigaivinti, valdininkai diskutavo, kaip pakeisti likusio pasaulio požiūrį į Saudo Arabiją.

„Tai yra mūsų proga įkvėpti pasaulį savo tapatumu ir vizija“, – sakė Fatima al Qarni, Konsultacinės Asamblėjos narė.

Valdant princui M. bin Salmanui, vyriausybė sumažino socialinius apribojimus, pradėjo remti mišrių lyčių koncertus ir nutraukė praktiką, kuria vadovaujantis moterys galėdavo keliauti tik gavusios globėjo vyro leidimą. Daugelis Saudo Arabijos gyventojų karštai remia šalies vadovą ir atmeta kritiką kaip bandymą pakenkti valdžios perdavimui.

Kita vertus, nuo 2017 m. pasaulio žiniasklaidos antraštės mirgėte mirga nuo šalyje taikomų griežtų priemonių politikams, pavyzdžiui, kai princas M. bin Salmanas vykdė prieštaringą antikorupcinę kampaniją ir sulaikė dešimtis galingiausių karalystės žmonių Rijado viešbutyje „Ritz-Carlton“, kuriame vyks ir G20 susitikimas.

Saudo Arabijos valdininkai šį naratyvą nori pakeisti ir pakreipti sau naudinga linkme. F. Toonsi pabrėžė, jog šalies pirmininkavimas G20 sutampa su sprendimu padaryti karalystę atviresnę turistams. Valdžios pareigūnai planuoja pademonstruoti didžiulį Saudo Arabijos svetingumą ir parodyti lankytojams vykstančius pokyčius.

Pasibaigus renginiui, organizatoriai dalijo prisegamuosius ženkliukus su logotipu – besisukančia juosta, išmarginta įvairiais raštais kaip beduinų kilimas.

„Tai tik pradžia“, – pareiškė žiniasklaidos ministras T. al Shabanah.