Rusijos remiamas Kh. Haftaras interviu agentūrai „RIA Novosti“ davė po trečiadienį įvykusio susitikimo su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

„Jei derybomis Ženevoje nebus pasiekti taika ir saugumas mūsų šaliai, jei samdiniai negrįš ten, iš kur buvo atvežti, ginkluotosios pajėgos vykdys savo konstitucines pareigas... ginti [Libiją] nuo turkų Osmanų įsiveržėlių“, – sakė Kh. Haftaras.

Libijos konflikto šalių derybos Ženevoje dėl ilgalaikių paliaubų karo draskomoje šalyje anksčiau šį mėnesį baigėsi be rezultatų.

Antradienį prasidėjo antras derybų ratas, bet Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybė (NSV) paskelbė sustabdžiusi savo dalyvavimą dialoge, raketų salvei smogus uostui sostinėje Tripolyje, kurį jau kelis mėnesius bombarduoja Kh. Haftaro kovotojai.

Ketvirtadienį derybos buvo atnaujintos.

Šiaurės Afrikoje esanti ir naftos turtinga Libija į chaosą nusirito per NATO paremtą 2011 metų sukilimą nužudžius diktatorių Muammarą Gaddafi. Dėl valstybės kontrolės iki šiol varžosi kelios ginkluotos grupuotės.

Kh. Haftaras pernai balandį pradėjo puolimą prieš Tripolį, tačiau po kelių greitų pergalių jo pajėgos įstrigo sostinės priemiesčiuose.

Turkija remia Jungtinių Tautų pripažįstamą NSV Tripolyje, kuriai vadovauja premjeras Fayezas al Sarrajas. Su juo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas lapkritį pasirašė susitarimą dėl saugumo, jurisdikcijos taikymo vandenyse ir karinio bendradarbiavimo.

„Kaip esame sakę, mūsų kantrybė senka dėl nuolatinių ugnies nutraukimo pažeidimų, kuriuos vykdo Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ir Libijos premjero Sarrajo nusamdytų kovotojų grupės“, – sakė Kh. Haftaras ir apkaltino juos netesint Berlyne duotų pažadų.

Per praėjusį mėnesį Berlyne įvykusį viršūnių susitikimą tokios šalys kaip Rusija, Turkija, Prancūzija ir Egiptas susitarė nutraukti užsienio kišimąsi Libijoje ir gerbti JT ginklų embargą.

Kh. Haftaras pridūrė, kad jo pajėgos „vertina padėtį Tripolyje, palaiko ryšį su tarptautinėmis šalimis ir yra pasirengusios visoms galimybėms“.

Maskva ir Ankara praėjusį mėnesį tarpininkavo dėl paliaubų Libijoje. Abi šalys sutiko nutraukti kovas, bet ugnies nutraukimas pažeidinėjamas.

Kh. Haftaras penktadienį sakė, kad jo sąlygos ugnies nutraukimui yra „Sirijos ir Turkijos samdinių pasitraukimas, Turkijos ginklų tiekimo Tripoliui sustabdymas ir teroristinių grupių likvidavimas“.

JT pasiuntinys Libijai Ghassanas Salame ketvirtadienį sakė, kad jo misija užtikrinti ilgalaikį ugnies nutraukimą ir, galiausiai, politinį sprendinį yra „labai sunki, bet įmanoma“.