Incidentas tinkamai iliustruoja ypač padidėjusią įtampą tarp šių dviejų valstybių, dislokavusių savo pajėgas karo krečiamoje šalyje, rašo „The Moscow Times“.

Pro šalį važiavęs asmuo nufilmavo, kaip JAV šarvuota kovos mašina „Oshkosh M-ATV“ nustūmė nuo kelio įžūliai į koloną įsibrauti bandžiusį Rusijos karo policijos šarvuotą visureigį „Tigr“.

Po kelių blokavimo manevrų abi mašinos susidūrė šonais, o po akimirkos „Tigr“ vos neatsitrenkė į incidentą nufilmavusio asmens automobilį.

Sirijos tyrinėtojas, paskelbęs internete 45 sekundžių trukmės vaizdo įrašą, parašė, kad incidentas įvyko Sirijos šiaurės rytuose esančiame al Kamišli mieste.


Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas įvykusios konfrontacijos nepakomentavo. Per ketvirtadienį įvykusį konferencinį pokalbį visas su šiuo įvykiu susijusias užklausas jis pasiūlė pateikti Gynybos ministerijai.

JAV vadovaujama koalicija Sirijoje ir Irake pareiškė, kad incidentas nagrinėjamas. Būtent taip, anot „Military Times“, pasakė operacijos „Inherent Resolve“ atstovas spaudai pulkininkas Mylesas Cagginsas.

„Koalicijos tikslas – deeskaluoti visus nenumatytus konfliktus su kitomis Sirijos šiaurės rytuose dislokuotomis pajėgomis“, – naujienų portalui sakė M. Cagginsas.

Vaizdo įrašas yra peržiūrimas ir JAV centrinėje vadavietėje. Remiantis „Military Times“ paskelbta informacija, tai patvirtino vadavietės atstovas spaudai kapitonas Williamas Urbanas.

JAV karinė vadovybė ketvirtadienį patvirtino, kad incidentą Sirijos kelyje sukėlusi Rusijos patrulinė transporto priemonė, bandžiusi aplenkti JAV karinį konvojų, pažeidė konfliktų vengimo taisykles, todėl buvo priversta palikti JAV operacijų teritoriją.

„2020 m. vasario 19 d. Rusijos patruliai pažeidė konfliktų vengimo protokolus ir nesilaikė konfliktų vengimo įsipareigojimų, todėl buvo eskortuoti iš JAV operacijų teritorijos“, – nurodė operacijos „Inherent Resolve“ atstovas spaudai pulkininkas Mylesas B. Cagginsas naujienų portalui „Military Times“ el. laišku atsiųstame pranešime.

Aptariamas epizodas buvo užfiksuotas po keleto pastarųjų savaičių įvykių, bylojančių apie Sirijoje dislokuotų JAV ir Rusijos karių santykių paaštrėjimą.

JAV specialusis pasiuntinys Sirijoje apkaltino Rusiją pažeidus susitarimo dėl konfliktų vengimo sąlygas ir tai, kas vyksta, jis apibūdino kaip bandymą paprieštarauti JAV buvimui toje šalyje.

Rusija, ištikima Sirijos vyriausybės sąjungininkė, karinės aviacijos kampaniją Sirijoje pradėjo 2015-aisiais, norėdama padėti Damaskui atsikovoti sukilėlių užimtus šalies regionus. Maskva ilgą laiką tvirtino, kad JAV pajėgų buvimas Sirijoje yra neteisėtas.

Nufilmuotą incidentą netruko pradėti eskaluoti Rusijos propagandiniai kanalai. Kremliaus ruporas RT.com straipsnį apie tai „papuošė“ skambia antrašte „Ieško bėdos?“.

Tekste cituojamas Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Vladimiras Džabarovas. Jis tikino, kad tokie incidentai gresia „blogomis pasekmėmis“, mat amerikiečiai „ieško bėdos“.

Jis taip pat pasiuntė perspėjimą Vašingtonui: „Jie neturėtų mūsų provokuoti atsakui, mat tai blogai baigsis. Manau, protingi žmonės Pentagone turėtų apie tai pagalvoti.“