Sąlyga dėl smurto mažinimo režimo numatyta JAV ir Talibano susitarime, kuris, kaip viliasi Vašingtonas, turėtų atvesti iki pilno taikos susitarimo.

„Smurto mažinimo [laikotarpis] prasidės vasario 22 dieną ir truks vieną savaitę“, – naujienų agentūrai AFP sakė Afganistano Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Javedas Faisalas.

Talibanas į šį pranešimą kol kas nesureagavo, o JAV pajėgos komentuoti atsisakė.

Jei dalinės paliaubos pavyktų, tai būtų istorinis žingsnis ilgiau kaip 18 metų trunkančiame Afganistano konflikte, galintis nutiesti kelią susitarimui, kuris galiausiai užbaigtų karą.

JAV daugiau kaip metus derasi su Talibanu dėl tūkstančių amerikiečių karių išvedimo mainais į talibų saugumo garantijas ir įsipareigojimus.

Smurto sumažinimas parodytų, kad Talibanas gali suvaldyti savo pajėgas, ir pademonstruotų gerą valią prieš pasirašant susitarimą, pagal kurį JAV iš Afganistano išvestų maždaug pusę iš ten esančių 12–13 tūkst. karių.

JAV ir Talibanas pernai rudenį buvo per žingsnį nuo susitarimo, tačiau Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas paskutinę minutę atsisakė jį patvirtinti, savo sprendimą argumentuodamas nesiliaujančiais talibų išpuoliais.

Afganų pareigūnai yra sakę, kad JAV ir Talibano susitarimas gali būti pasirašytas vasario 29-ąją Dohoje.

Tačiau analitikai perspėja, kad bandymą sustabdyti kraujo praliejimą Afganistane lydės komplikacijos, ir šios pastangos gali bet kada žlugti.

Arba, dar blogiau, kariaujančios pusės gali išnaudoti smurto mažinimo laikotarpį savo pajėgoms pertvarkyti ir užsitikrinti pranašumą kovos lauke.