Pekinas nurodė leidinio redakcijos vadovo pavaduotojui ir dviems reporteriams išvykti iš šalies, pareiškęs, kad laikraščio publikuotos nuomonių skilties antraštė „Kinija yra tikrasis Azijos ligonis“ buvo „diskriminuojanti rasiniu požiūriu“ ir „sensacinga“.

Pasak ES atstovės užsienio reikalų ir saugumo politikos klausimais Virginie Battu-Henriksson, tai yra naujausias pavyzdys, kaip Pekinas, naudodamasis vizomis, trukdo užsienio žurnalistų darbui Kinijoje.

„Atsisakymas išduoti vizas ir reporterių akreditacijos pažymėjimų atšaukimas, atsakant į publikaciją nuomonių skiltyje, kelia susirūpinimą ir yra dar vienas saviraiškos ir nuomonės laisvės suvaržymas“, – sakoma V. Battu-Henriksson pareiškime.

„ES yra pasiryžusi ginti išraiškos laisvę internete ir ne internetinėje erdvėje visame pasaulyje. Mes ir toliau kalbėsime apie žmogaus teisių padėtį per savo dvišalį dialogą su Kinijos kolegomis“, – nurodoma jame.

Šie trys žurnalistai dirba leidinio naujienų skyriuje, kuris nėra atsakingas už redaktoriaus ir nuomonių skiltis.

Leidinio leidėjas Williamas Lewisas nurodė, kad „The Wall Street Journal“ yra „giliai nusivylęs“ dėl Kinijos sprendimo, ir paprašė grąžinti trims žurnalistams vizas.

Laikraščio išspausdintame straipsnyje, kurį parašė Bardo koledžo profesorius Walteris Russellas Meadas, kritikuojamas pirminis Kinijos vyriausybės atsakas į koronaviruso protrūkį. Viruso epicentre atsidūrusio Uhano miesto valdžia tame tekste vadinama „slapta ir savanaudiška“, o priemonės, kurių imtasi nacionaliniu mastu, atmetamos kaip neveiksmingos.

Kinijos sprendimas išsiųsti minėtus tris reporterius iš šalies rodo labai išaugusį spaudimą tarptautinei žiniasklaidai. Per pastaruosius penkerius metus iš šalies buvo išsiųsta daugybė užsienio reporterių.