Tai būtų ilgai atidėliotas žingsnis šešerius metus trunkančio karo užbaigimo link.

„Susitarėme per dvi dienas suformuoti vyriausybę... Dar aptarinėjame kitus dalykus ir aš tikiuosi, kad visus juos išspręsime“, – po susitikimo su prezidentu sakė R. Macharas.

S. Kiiras patvirtino, kad jie susitarė trečią kartą drauge dirbti vyriausybėje, nors anksčiau du kartus toks eksperimentas baigėsi katastrofiškai.

Šių dviejų vyrų konfliktas 2013 metų gruodį įstūmė jauną valstybę į karą – praėjus vos dvejiems metams po sunkiai iškovotos nepriklausomybės.

„Kaip prezidentas skirsiu viceprezidentus ir pradėsiu Rieko paskyrimu rytoj (penktadienį) ryte... Šiandien paleisiu vyriausybę ir tuomet [vasario] 22-ąją suformuosiu naują vyriausybę“, – sakė jis ir pridūrė: „Šios permainos atneš taiką.“

Vienybės vyriausybės suformavimas buvo vienas svarbiausių 2018 metų rugsėjį sudaryto taikos susitarimo elementų.

Tačiau jis buvo dukart atidėtas nesugebėjus pasistūmėti į priekį tokiais svarbiais klausimais kaip vieningos armijos suformavimas, valstijų sienų nustatymas ir R. Macharo saugumą užtikrinsiančių pajėgų sukūrimas.

S. Kiiras sakė, kad už saugumą Džuboje ir R. Macharo apsaugą bus atsakingos jo pajėgos.

Prisiėmiau atsakomybę už apsaugą, nes vieningosios pajėgos dar apmokomos“, – sakė jis.

Prezidentas paragino maždaug 190 tūkst. Jungtinių Tautų ginamų žmonių, gyvenančių palapinių miestuose sostinėje ir visoje šalyje, „išeiti, nes išaušo taikos aušra“.