Prezidentas Iliras Meta per spaudos konferenciją sakė besitikintis, kad žmonės atvyks į sostinę Tiraną kovo 2 dieną. Jis teigė tą dieną planuojantis pasirašyti savo pirmąjį įsaką, nukreiptą prieš tai, ką jis vadina vyriausybės per teisingumo sistemą vykdomu „perversmu“.

I. Metos raginimas pasirodė šiai apie 3 mln. gyventojų turinčiai Balkanų valstybei įgyvendinant reformas, tikintis, kad jai bus uždegta žalia šviesa pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje.

Prezidentas tvirtino, kad teisingumo sistemos reforma, kuri buvo patvirtinta prieš trejus metus siekiant įgyvendinti ES standartus – atsikratyti kyšininkavimo ir užtikrinti, kad teisėjai ir prokurorai būtų nepriklausomi nuo politikos, – žlugo.

Panašu, kad I. Metos kreipimasis į albanus buvo atsakomasis žingsnis valdančiajai premjero Edi Ramos Socialistų partijai, kuri inicijavo prezidento apkaltos procedūrą. Tokių veiksmų valdantieji ėmėsi dėl I. Metos bandymo pernai atšaukti vietos valdžios rinkimus.

Prieš 2017 metais tapdamas prezidentu I. Meta vadovavo nedidelei kairiojo sparno partijai „Socialistų judėjimas už integraciją“, kuri dabar priklauso opozicijai.

Praėjusiais metais I. Meta mėgino atšaukti vietos valdžios rinkimus, tvirtindamas, kad dėl opozicinių partijų boikoto balsavimas buvo nedemokratiškas, ir reiškė susirūpinimą dėl galimo smurtinio piliečių pasipriešinimo.

Rinkimų pareigūnai atsisakė paklusti šiam prezidento sprendimui, ir balsavimą laimėjo E. Ramos socialistai.

Pernai opozicija boikotavo parlamentą ir rinkimus bei kelis mėnesius rengė protestus, kurie kartais peraugdavo į susirėmimus su policija, kaltindama socialistų vyriausybę balsų klastojimu ir ryšiais su organizuoto nusikalstamumo pasaulio atstovais. Valdančioji partija ir vyriausybė neigia tokius kaltinimus.

Socialistų dominuojamas parlamentas turėtų kovą parengti ataskaitą dėl I. Metos ir tikriausiai prašys atstatydinti valstybės vadovą.