Kalbėdamas Laose prieš susitikimą su kolegomis iš 10 Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) narių, Wang Yi sakė, kad protrūkis, nors sėjo pasaulyje paniką, yra „kontroliuojamas ir išgydomas“.

„Kinija saugo ne tik savo žmones, bet ir likusią pasaulio dalį“, – sakė ministras per susitikimą Vientiane, turėdamas galvoje neseniai sumažėjusį naujų užsikrėtimo atvejų skaičių Kinijoje, kur virusas jau nusinešė daugiau kaip 2 100 gyvybių.

Susitikimas su ASEAN kaimynėmis buvo skubiai sušauktas regionui, priklausomam nuo Kinijos prekių ir turistų srautų, nukentėjus dėl judėjimo iš Kinijos suvaržymų.

Panašus susitikimas buvo surengtas 2003 metais po ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) protrūkio.

Naujuoju koronavirusu COVID-19, kuris praėjusių metų pabaigoje atsirado Kinijos centriniame Uhano mieste, Kinijoje jau užsikrėtė daugiau kaip 74 tūkst. žmonių.

Bandydama stabdyti viruso plitimą vyriausybė uždarė kelis epidemijos apimtus miestus, kuriuose gyvena dešimtys milijonų žmonių, pratęsė Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių atostogas, atšaukė daug skrydžių.

Tačiau virusas vis tiek išplito Pietryčių Azijoje: užsikrėtimo atvejų užregistruota Filipinuose, Singapūre, Tailande ir Vietname.

Filipinai, Singapūras ir Vietnamas apribojo skrydžius iš Kinijos teritorijos pagrindinės dalies, sustabdė žmonių atvykimą be vizų ir sugriežtino atvykstančių asmenų sveikatos tikrinimą.

Tailandas, kuris tokių suvaržymų neįvedė, pranešė, kad iš Kinijos atvykstančių žmonių skaičius šį mėnesį sumažėjo 90 proc. – tai labai skaudus smūgis ir taip sunkiai besiverčiančiam turizmo sektoriui, kuris nulemia penktadalį šalies ekonomikos.

Tailandas prognozuoja, kad iki metų pabaigos dėl turizmo sumažėjimo praras daugiau kaip 8 mlrd. dolerių (7,4 mlrd. eurų).

„Laikinas poveikis“


Tačiau Kinijos diplomatijos vadovas sakė, kad sumažėjimas bus laikinas.

„Protrūkis galėjo atsiliepti Kinijos ir ASEAN bendradarbiavimui, bet tokius poveikius galima neutralizuoti... Ilgalaikė trajektorija išliks nepakitusi“, – spaudos konferencijoje po susitikimo sakė Wang Yi.

„Baimė yra baisesnė už virusą, o pasitikėjimas yra brangesnis už auksą“, – pridūrė jis.

Kinija laiko ASEAN savo interesų zona ir pastaraisiais metais joje didino savo ekonominę, diplomatinę bei kultūrinę įtaką milijardais dolerių investicijų, turistų srautais ir aktyvesniu dalyvavimu regiono viršūnių susitikimuose.

Nuogąstaujama, kad užsitęsę sutrikimai gali sulėtinti darbą dėl didžiulės Pekino „vienos juostos ir vieno kelio“ (angl. One Belt, One Road) iniciatyvos, kuria siekiama plėtoti milžinišką tarptautinės prekybos tinklą. Labai daug šios iniciatyvos infrastruktūros schemų numatyta ASEAN valstybėse.

Bet Wang Yi ketvirtadienį atmetė susirūpinimą ir naujienų agentūrai AFP sakė, kad „nebus jokio neigiamo poveikio“ įvairiems projektams šiame regione.

„Priešingai, tai sustiprins mūsų bendradarbiavimą ir vienybę“, – sakė jis.

Filipinų užsienio reikalų ministras Teodoro Locsinas Jr. (Teodoras Loksinas jaunesnysis) padėkojo Kinijai už „beprecedentes vidaus priemones ir skubius veiksmus“, tikriausiai turėdamas galvoje kelių didelių miestų uždarymą virusui plintant.

Tačiau jis pripažino „didžiulį žalingą“ ekonominį poveikį, kurį padarė liga, apribojusi pasaulinę prekybą ir turizmą, labai svarbius daugeliui Pietryčių Azijos ekonomikų.