Vokietijos „elementarus interesas“ yra tai, kad jau ketvirtadienį būtų pasiektas susitarimas, sakė ji trečiadienį po pokalbių Berlyne su Suomijos premjere Sanna Marin. Kartu ji pridūrė, kad į vokiečių interesus „daugelyje vietų dar nėra pakankamai atsižvelgta“.

Tačiau pamėginti susitarti esą „verta“. Kanclerė akcentavo, kad našta tarp neto mokėtojų turi būti padalyta „sąžiningai“. Tai svarbus klausimas Vokietijai, teigė ji.

Kol biudžetas bus galutinai priimtas, reikės „daug kompromisų“ visuose lygiuose, kalbėjo A. Merkel. Susitarus šalims narėms, ateis Europos Parlamento eilė. „Be parlamento nebus biudžeto“, - sakė kanclerė.

ES šalių lyderiai ketvirtadienį rinksis į viršūnių susitikimą, kuriame bus aptarta 2021-2027 metų daugiametė finansinė programa. ES šalių pozicijos dėl biudžeto kol kas skiriasi. Tokios neto mokėtojos, kaip Vokietija, Švedija, Austrija, Nyderlandai ir Danija, reikalauja, kad būsimą biudžetą ir toliau sudarytų 1 proc. ES BVP. Tačiau pirmiausiai Rytų Europos valstybės, turinčios didelės naudos iš paramos žemės ūkiui ir regionams, reikalauja daug daugiau pinigų.