Už šį dokumentą balsavo 72 iš 101 parlamento nario, vienas pasisakė prieš.

„Palaikydamas Lenkiją ir kitas Europos valstybes, kurias pastaruoju metu Rusija priskyrė prie Antrojo pasaulinio karo kaltininkių, parlamentas smerkia Rusijos valdžios bandymus perrašyti istoriją, neigiant Sovietų Sąjungos, kaip vienos iš pagrindinių Antrojo pasaulinio karo iniciatorės, vaidmenį ir permetant atsakomybę agresijos aukoms“, – sakoma pareiškime.

„Antrasis pasaulinis karas buvo 1939 metų rugpjūčio 23 dieną nacionalsocialistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos pasirašytos nepuolimo sutarties arba Molotovo-Ribbentropo pakto ir jo slaptųjų protokolų tiesioginė pasekmė“, – sakoma rezoliucijoje.

Estijos parlamentas paragino vyriausybę palaikyti pastangas puoselėti autentišką istorinę atmintį ne tik Estijoje, bet ir visame pasaulyje.

Rusijos ambasada Estijoje pasmerkė šį pareiškimą, kai jis dar buvo ruošiamas.

„Bandymų apibūdinti Sovietų Sąjungą kaip „vieną iš pagrindinių Antrojo pasaulinio karo iniciatorių“ negalima vadinti kitaip nei šventvagiškais. Svaidytis panašiais kaltinimais dabar, matyt, yra lengviau, nes lieka vis mažiau anų laikų liudininkų. Tačiau tai neturėtų reikšti, kad galima visiškai atrišti rankas bandymams pakeisti istorinę atmintį, atvirai ją falsifikuoti“, – sakoma vasario 4 dieną paskelbtame Rusijos atstovybės pareiškime.

Rusijos valdžia ne kartą sakė, kad kai kurios Europos valstybės bando perrašyti istoriją. Praėjusių metų gruodžio viduryje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad būtent Lenkija sudarė sutartį su fašistine Vokietija ir kad Maskva turi dokumentų, liudijančių apie vykusias jų derybas.