Kaip rašo trečiadienį laikraštis „The Times“, jos viltys grindžiamos tuo, kad į Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos prekybos sutarties projektą įtrauktas punktas dėl neteisėtai paimtų kultūros objektų grąžinimo arba atlyginimo už juos.

„Šalys turi išspręsti klausimus, susijusius su neteisėtai išvežtų kultūros vertybių grąžinimu į jų kilmės šalį arba restitucija“, - sakoma dokumento projekte. Pasak aukšto šaltinio Europos Sąjungoje, šio pasiūlymo iniciatorė yra Graikija. Ją parėmė Kipras ir Italija – šalys, kurioms kelia susirūpinimą dabartinė prekyba vogtais artefaktais, ypač antikiniais.

Kaip pažymi „The Times“, Britų muziejus pritaria „kovai su neteisėta prekyba senovės vertybėmis visame pasaulyje“. „Mes bendradarbiaujame su teisėsaugos institucijomis, kad būtų surasti ir grąžinti objektai, kurie neteisėtai patenka į Jungtinės Karalystės teritoriją“, - pabrėžė muziejaus atstovai.

Graikijos vyriausybė mano, kad „Brexit“ pakeis jėgų pasiskirstymą Europos Sąjungoje ir prisidės prie neįkainojamų Partenono skulptūrų grąžinimo Atėnams.

Beveik pusė svarbiausios Graikijos šventyklos – Partenono – marmurinių šedevrų dabar yra Britų muziejuje Londone. Muziejus juos įsigijo XIX amžiuje iš buvusio Britanijos ambasadoriaus Osmanų imperijoje lordo Elgino, išlaužusio statulas iš Atėnų šventyklos sienų. Elginas nugabeno į Angliją 12 figūrų iš Partenono frontonų, daugybę plokščių su ornamentais, kariatidę iš Erechtėjono šventyklos portiko ir daug kitų neįkainojamų fragmentų. Graikai tikisi, kad šie artefaktai galiausiai atsidurs 2009 metais pastatytame Akropolio muziejuje, kurio plotas – 21 tūkstantis kvadratinių metrų.

ES ir Didžiosios Britanijos prekybos derybos turėtų prasidėti kovo pradžioje.