Pasak Pekino, tai yra „neprotinga ir nepriimtina“.

„Jungtinės Valstijos visuomet reklamuodavo spaudos laisvę, bet kišasi į normalų Kinijos žiniasklaidos veikimą Jungtinėse Valstijose ir jam trukdo“, – per eilinę spaudos konferenciją sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

Jis perspėjo: „Pasiliekame teisę toliau reaguoti į šį reikalą.“

Atšaukė tris „The Wall Street Journal“ akreditacijas


Kinija trečiadienį paskelbė atšaukusi trijų JAV verslo laikraščio „The Wall Street Journal“ reporterių akreditacijos pažymėjimus Pekine ir pasmerkė bei rasistine pavadino vienos anksčiau šį mėnesį publikuotos redaktoriaus skilties antraštę.

Toks žingsnis, vienas griežčiausių pastaraisiais metais užsienio žiniasklaidos atžvilgiu, buvo žengtas Pekinui taip pat užsipuolus Vašingtono sprendimą sugriežtinti taisykles Kinijos valstybinėms žiniasklaidos organizacijoms Jungtinėse Valstijose ir priskirti jas užsienio misijų kategorijai. Pasak Pekino, tai yra „neprotinga ir nepriimtina“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas sakė, kad minėta antraštė „Kinija yra tikrasis Azijos ligonis“ buvo „rasiškai diskriminuojama“ ir „sensacinga“. Atstovas taip pat kritikavo laikraštį dėl to, kad jis nepaskelbė oficialaus atsiprašymo.

„Kinija nusprendė, kad nuo šiandien trijų „The Wall Street Journal“ reporterių Pekine akreditacijos bus atšauktos“, – trumpoje spaudos konferencijoje sakė Geng Shuangas.

„The Wall Street Journal“ pranešė, kad redakcijos vadovo pavaduotojui Joshui Chinui ir reporteriui Chao Deng, kurie yra JAV piliečiai, ir australui Philipui Wenui buvo liepta per penkias dienas palikti Kiniją.

Minėtame straipsnyje, kurį parašė Bardo koledžo profesorius Walteris Russellas Meadas, taip pat kritikuojamas pirminis Kinijos vyriausybės atsakas į koronaviruso protrūkį. Viruso epicentre atsidūrusio Uhano miesto valdžia tame tekste vadinama „slapta ir savanaudiška“, o priemonės, kurių imtasi nacionaliniu mastu, atmetamos kaip neveiksmingos.

Vasario 3 dieną paskelbtame straipsnyje „šmeižiamos Kinijos vyriausybės ir Kinijos žmonių pastangos kovoti su epidemija“, tvirtino Geng Shuangas.

Naujojo koronaviruso epidemija Kinijoje jau pareikalavo daugiau kaip 2 tūkst. gyvybių. Virusas diagnozuotas virš 74 tūkst. žmonių ir išplito mažiausiai dviejose dešimtyse valstybių.