Tarnyba pridūrė, kad įsakas įsigalioja nuo jo pasirašymo.

Praeitą mėnesį vienas glaudžius ryšius su Kremliumi palaikantis politikos analitikas paskelbė, kad D. Surkovas palieka postą dėl neįvardyto Maskvos politikos Ukrainos atžvilgiu „krypties pasikeitimo“.

Pasak jo, V. Surkovas žadėjo po mėnesio žadėjo paskelbti šio sprendimo priežastis ir savo tolimesnius planus.

„Ateinantį mėnesį jis užsiims meditacija, – sakoma tąsyk paskelbtoje A. Česnakovo žinutėje.

Tačiau Kremlius vėliau ne kartą sakė, kad įsakas dėl V. Surkovo atleidimo dar nėra pasirašytas ir kad jis faktiškai tebėra prezidento padėjėjas.

Tačiau vasario 11 dieną V. Putino atstovas spaudai D. Peskovas pranešė, kad už ryšius su Kijevu ir Maskvos remiamais Rytų Ukrainos separatistais atsakingu patikėtiniu tapo buvęs Kremliaus administracijos viršininko pavaduotojas – 61 metų Dmitrijus Kozakas.

„Galiu konstatuoti, kad Kozakas užsiima ir pradėjęs eiti naujas pareigas toliau užsiims Ukrainos reikalais bei integracijos klausimais“, – tąsyk sakė D. Peskovas.

Jis pridūrė, kad tiksli formuluotė bus užfiksuota paskirstant pareigas, bet kol kas jos „neformalizuotos“

D. Peskovas užsiminė, kad „Rusija vykdo daug integracijos procesų, kuriuose ji gana sėkmingai dalyvauja“.

Ukrainos ir Rusijos ryšiai nusmuko į istorines žemumas, Kijeve įvykus provakarietiškai Maidano revoliucijai, per kurią buvo nuversta Kremliaus remta vyriausybė.

Maskva reaguodama aneksavo Krymą ir ėmėsi remti prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje. Per šį konfliktą žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių.

Pernai gruodį V. Putinas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmąsyk susitiko per Paryžiuje surengtą viršūnių susitikimą, per kurį buvo siekiama susitarti dėl priemonių, galinčių padėti užbaigti konfliktą vadinamajame Donbaso regione.

Vienas Prancūzijos prezidentūros pareigūnas praeitą savaitę sakė, kad D. Kozako paskyrimas nauju patikėtiniu Ukrainos reikalams veikiausiai atitolins antrą viršūnių susitikimą dėl šeštus metus besitęsiančio karo užbaigimo, bet gali lemti naują derybų etapą.