„Unian“ praneša, kad prorusiški separatistai apšaudė Ukrainos pajėgas Minsko susitarimais uždraustais ginklais. Žuvo mažiausiai vienas Ukrainos karys.

„Priešas naudoja 120 mm kalibro minosvaidžius, taip pat apšaudo iš skirtingų granatsvaidžių sistemų ir stambaus kalibro kulkosvaidžių. Pasinaudoję ugnies priedanga, rusų okupantai perėjo prie aktyvių puolamųjų veiksmų ir pamėgino kirsti demarkacinę liniją“, – rašo „Unian.

„Besiginantis Jungtinių pajėgų dalinys duoda tinkamą atkirtį Rusijos Federacijos ginkluotosioms pajėgoms. Siekiama sustabdyti okupantų ginkluotąjį aktyvumą. Priešo nuostoliai tikslinami“, – skelbė „Unian.

Žurnalistas Jurijus Butusovas nurodė, kad mūšis tęsėsi nuo 5 val. ryto.

„Mūšis prie miestelio Zolotojė tebevyksta nuo 5 val. ryto. Situacija fronte – labai sudėtinga, artilerijos gaudesį puikiai girdi Severodonecko, Lysyčansko ir Popasnajos gyventojai“, – „Facebook“ parašė jis.

Kaip pranešė UNIAN, praėjusią parą Rusijos Federacijos ginkluotosios grupuotės Rytų Ukrainoje aštuonis kartus pažeidė ugnies nutraukimo susitarimą. Tuomet nė vienas Ukrainos karys nežuvo.

Zn.ua skelbia kelis vaizdo įrašus, kuriuose girdėti vykstantys mūšiai:

Mūšio metu žuvo vienas karys, keturi buvo sužeisti.

Šiuos duomenis pateikė Jungtinių pajėgų operacijos štabo spaudos tarnyba. Taip pat pranešama, kad mūšis prie pirmiau išvardytų gyvenviečių baigėsi.

„Deja, žuvo vienas Ukrainos gynėjas, keturi patyrė lengvų sužeidimų, jiems teikiama medicinos pagalba. Buvo nukautas vienas priešo kovotojas, penki – sunkiai sužeisti. Priešas paprašė vadinamojo tylos režimo“, – nurodė štabas.

Informuojama, jog kariniams veiksmams yra pasiruošęs dalinys iš Jungtinių pajėgų rezervo. Situacija yra visiškai kontroliuojama. „Toliau giname Ukrainą nuo agresoriaus“, – pabrėžė Jungtinių pajėgų operacijos štabas.

Sureagavo Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šiandieninius Rusijos okupacinių pajėgų veiksmus įvardijo kaip bandymą pakenkti taikos procesui Donbase. Apie tai jis parašė savo paskyroje „Telegram“.

„Debalcevės tragedijos penktųjų metinių proga separatistai ir okupantai surengė cinišką provokaciją. Šiandien ryte jie netoliese Novotoškovskoje, Orechovo, Krymsoje ir Chutor Volnyj gyvenviečių atakavo mūsų pajėgas. Šaudė iš ginklų, kuriuos Minsko susitarimai draudžia“, – parašė Ukrainos prezidentas.

Anot V. Zelenskio, Ukrainos kariai sugebėjo pasipriešinti agresoriams, ir šiuo metu mūšis baigėsi. Skelbiama, kad Ukrainos pusė patyrė nuostolių.

„Tai ne tik ciniška provokacija, kurios tikslas – užgauti Debalcevės žaizdą, kuri niekada iki galo nesugis. Tai bandymas sukliudyti taikos procesui Donbase, kuris jau buvo pradėjęs judėti į priekį, kad ir nedideliais žingsneliais“, – parašė V. Zelenskis.

Prezidentas taip pat priminė, kad šiandien dėl įvykių Ukrainos rytuose planuojamas Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdis.

„Aptarsime ir priimsime sprendimų, ką daryti toliau. Mūsų kursas – užbaigti karą ir laikytis tarptautinių įsipareigojimų – nesikeis, kaip ir nesikeis mūsų apsisprendimas priešintis bet kokiai ginkluotai agresijai prieš Ukrainą“, – teigia prezidentas.

V. Zelenskis šeštadienį pažadėjo užbaigti per 14 tūkst. gyvybių nuo 2014 metų jau pareikalavusį karinį konfliktą su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje

Miuncheno saugumo konferencijoje Ukrainos vadovas pareiškė, kad tikisi užbaigti karą iki savo kadencijos pabaigos 2024 metais.

„Jei po penkerių metų baigsime karą, susigrąžinsime savo žmones, tuomet prezidentu tapau ne veltui“, – sakė jis.

V. Zelenskis padėkojo Jungtinėms Valstijoms už paramą Ukrainai konflikte su Rusija ir išreiškė viltį, kad pasibaigus prezidento Donaldo Trumpo apkaltos procesui Kijevo ir Vašingtono santykiai „prasidės iš naujo“.
Ukrainos vadovas taip pat pranešė, kad vyksta pokalbiai su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl kito apsikeitimo kaliniais. Anot V. Zelenskio, prorusiškų separatistų kontroliuojamose teritorijose šiuo metu kalinami 200 ukrainiečių.