Nuo gruodžio besislapstęs kovos su korupcija aktyvistas Xu Zhiyongas buvo sulaikytas šeštadienį, nurodė tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

Kinijos valdančioji Komunistų partija smarkiai apribojo pilietines laisves, kai 2012 metais į valdžią atėjo Xi Jinpingas. Buvo imamasi priemonių prieš žmogaus teisių bylų advokatus, studentus marksistus, ir aktyvistus, reiškiančius palankumą profesinių sąjungų judėjimams.

Po vieno naująjį koronavirusą socialinėje žiniasklaidoje aptarinėjusio ir policijos už tai nubausto gydytojo mirties anksčiau šį mėnesį pasigirdo retų raginimų dėl politinių reformų ir žodžio laisvės.

„Kinijos vyriausybės kova su koronavirusu niekaip nenukrypo nuo jos besitęsiančios bendros kampanijos tildyti visus kitokius balsus“, – sakė Kiniją tyrinėjantis Patrikas Poonas, bendradarbiaujantis su „Amnesty International“.

Dar vienas šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Xu Zhiyongas buvo sulaikytas pietiniame Guangdžou mieste. Šio miesto policija situacijos nekomentuoja.

Xu Zhiyongas ėmė slapstytis pareigūnams gruodį sužlugdžius vieną intelektualų susitikimą rytiniame Siameno mieste Fudzijano provincijoje, kur buvo aptarinėjamos politinės reformos. Koronaviruso krizė tada dar nebuvo prasidėjusi.

Po to susitikimo keliolika teisininkų ir aktyvistų buvo sulaikyti arba dingo, praneša teisių grupės. P. Poono teigimu, Xu Zhiyongo sulaikymas taip pat susijęs su dalyvavimu minėtame susitikime.

Tačiau besislapstydamas Xu Zhiyongas socialiniame tinkle „Twitter“ skelbė informaciją apie teisių problemas.

Vasario 4-ąją vyras paskelbė straipsnį, kuriame ragino Xi Jinpingą atsistatydinti ir kritikavo jo kaip lyderio poziciją įvairiais klausimais, įskaitant JAV ir Kinijos prekybos karą, Honkongo prodemokratinius protestus ir koronaviruso epidemiją, jau pareikalavusią beveik 1 900 gyvybių.

„Medicinos atsargų trūksta, ligoninės pilnos pacientų, o daugybei užsikrėtusių žmonių nėra galimybių diagnozuoti [virusą], – rašė Xu Zhiyongas. – Netvarka.“

„Koronaviruso protrūkis rodo, kokios svarbios yra tokios vertybės kaip saviraiškos laisvė ir skaidrumas; būtent šias vertybes Xu [Zhiyongas] jau seniai gina“, – pareiškė Kinijos reikalų ekspertė Yaqiu Wang, dirbanti nevyriausybinėje organizacijoje „Human Rights Watch“.

Tačiau Xu Zhiyongo sulaikymas rodo, kad Pekinas „eina savo senais keliais“ ir „tildo savo kritikus“, teigė ji.

Xu Zhiyongas, įkūręs judėjimą, raginantį aukšto rango pareigūnus laikytis didesnio skaidrumo, 2013–2017 metais kalėjo už „neteisėto susibūrimo“ organizavimą.

„Vien tai, kad jis tiek daug dienų slapstėsi ir vis tiek kalbėjo,.. [Kinijos valdžiai] buvo šioks toks iššūkis“, – teigė ilgametė Xu Zhiyongo draugė, kuri AFP sakė nuo šeštadienio nebegalinti su juo susisiekti.