Ši suma – daugiau kaip dvigubai didesnė negu Tirana tikėjosi gauti.

„Gera žinia Albanijos žmonėms: viršijome savo tikslą Albanijos atstatymui ir pasiekėme iš viso 1,15 mlrd. eurų, įskaitant 400 mln. Europos Sąjungos indėlį“, – per tviterį parašė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Neturtinga Vakarų Balkanų valstybė lapkritį smarkiai nukentėjo nuo 6,4 balo žemės drebėjimo, pareikalavusio 51 žmogaus gyvybės ir dar 17 tūkst. gyventojų palikusio be pastogės. Oficialūs žalos vertinimai rodo, kad atstatymui reikės daugiau kaip 1 mlrd. eurų..

Prieš prasidedant Briuselyje vykusiam pagrindinių donorių ir Jungtinių Tautų agentūrų pasitarimui Albanijos premjeras Edi Rama sakė, kad ES atsako sparta jam padarė įspūdį.

„Vertinimai, pateikti po katastrofos paskelbtoje ataskaitoje, kuri buvo parengta kartu su Pasaulio banku, Jungtinėmis Tautomis ir ES, yra gana bauginantys, nes ten sakoma, kad žala viršija milijardą eurų“, – E. Rama sakė žurnalistams. .

„Šaliai, kurios BVP – 13,5 mlrd. eurų, tokia suma yra gana didelė ir peržengianti mūsų žmogiškąsias galimybes vieniems padaryti viską, ką reikia“, – skundėsi jis.

E. Rama sakė nesitikintis, kad per konferenciją bus užtikrinta visa reikalinga suma, bet vylėsi, kad donorai apmokės „mažiausiai 40 procentų, nes priešingu mums gali kilti rūpesčių“.