Gruodžio mėnesį rinkimų komisija paskelbė, kad dabartinis prezidentas Ashrafas Ghani rugsėjo 28 dieną vykusį balsavimą laimėjo nedidele 50,64 proc. balsų persvara. Jo pagrindinis varžovas Abdullah Abdullah pareiškė, kad per rinkimus buvo sukčiaujama, todėl teko iš naujo skaičiuoti balsalapius.

Dėl rezultatų paskelbimo atidėjimo Afganistaną ištiko politinė krizė tuo metu, kai JAV tariasi su Talibanu dėl susitarimo, kuris leistų išvesti amerikiečių kariuomenę mainais į įvairias saugumo garantijas bei pažadą, kad kovotojai pradės taikos derybas su Afganistano vyriausybe.

Jei viskas klostysis gerai, politikas, kuris bus paskelbtas rinkimų nugalėtoju, tikriausiai susės su talibais derybų ir bandys susitarti dėl Afganistano ateities.

„Galutiniai prezidento rinkimų rezultatai bus paskelbti per tris ar keturias dienas“, – naujienų agentūrai AFP patvirtino Afganistano nepriklausomos rinkimų komisijos atstovas Zabihullah Sadaatas.

„Perskaičiavimas ir auditas baigti“, – pažymėjo jis.

Tačiau ar abu kandidatai priims rezultatus – šiuo metu nežinoma.

Anksčiau šią savaitę A. Abdullah komanda pareiškė, kad nepriimtų apgavikiškų rezultatų. Dabartinis viceprezidentas Abdulas Rashidas Dostumas – įtakingas buvęs karo vadas uzbekas ir A. Abdullah bendražygis – taip pat pagrasino suformuoti lygiagrečią vyriausybę, jei bus paskelbti tokie rezultatai.

Dėl pažeidimų nebuvo įskaityti beveik milijonas iš pirminių 2,7 mln. balsalapių, o tai reiškia, kad aktyvumas šiuose rinkimuose buvo mažiausias per visą Afganistano istoriją.

Galiausiai buvo įskaičiuota tik 1,8 mln. balsų. Šis skaičius yra labai mažas, atsižvelgiant į faktą, kad Afganistanas turi maždaug 35 mln. gyventojų, įskaitant 9,6 mln. registruotų rinkėjų.

A. Abdullah 2014 metais pralaimėjo A. Ghani prieštaringai vertinamus rinkimus. Po jų į šalies politiką teko įsikišti Vašingtonui, įtikinusiam abu politikus dalytis valdžia.