Federaliniame Keip Džirardo miesto Misūrio valstijoje teisme prisiekusieji šeštadienį patenkino ūkininko Billo Baderio ieškinį, kuriame vyras kaltina bendroves neatsakingai raginus naudoti herbicidą dikambą.

„Bloomberg“ teigimu, ši byla yra pirmoji tokia byla dėl herbicido dikambos. Manoma, kad šis herbicidas sunaikino daug įvairius augalus JAV Vidurio Vakarų regione. nors herbicidas buvo purškiamas ant jam atsparių augalų, vėjas daleles pernešdavo į kitus ūkius, kuriuose auginami javai ar kitos kultūros nebuvo atsparios chemikalams.

Kaip ir kitas liūdnai pagarsėjęs „Monsanto“ gaminamas herbicidas „Roundup“, dikamba rinkoje yra jau daugelį metų.

Dikambos naudojimas smarkiai šoktelėjo po to, kai „Monsanto“, kurią „Bayer“ įsigijo 2018 m., pristatė herbicidui atsparias sėklas.

Vis dėlto, įtariama, kad herbicidas 2017 m. užteršė apie 4 proc. JAV sojos pupelių laukų. Dažniausiai ūkininkai skundžiasi, kad vėjas herbicidą perneša ant kitų augalų, kurie nėra jam atsparūs.

Kova dėl dikambos vyksta po kito teismo sprendimo Kalifornijoje, kur prisiekusieji nurodė „Bayer“ sumokėti 290 mln. dolerių, nes bendrovė neįspėjo dabar jau mirštančio ūkininko, kad „Roundup“ gali sukelti vėžį.

Sausį žiniasklaida suskaičiavo, kad bylose prieš „Bayer“ gali būti priteista iš viso iki 10 mlrd. dolerių. Vėžiu sergantys žmonės kaltina „Bayer“, kad glifosatas – pagrindinė „Roundup“ sudėtinė dalis – sukėlė vėžį.

Ne kartą tvirtinusi, kad dikambą naudoti saugu, jei laikomasi naudojimo instrukcijos, „Bayer“ teigė „skubiai skųsianti teismo sprendimą“.

Tuo tarpu BASF tikino esanti nustebinta teismo nutarties ir „pasinaudosianti visais teisiniais ištekliais“, kad užginčytų ją.