Teisėjas išsakė savo poziciją, komentuodamas KT nutarimą dėl bylos, susijusios su kompensacija už prarastą būstą nuo politinių represijų nukentėjusių žmonių vaikams.

Pasak K. Aranovskio, sovietinių represijų aukų reabilitavimas neturi būti laikomas žalos, kurią nukentėjusiajam padarė kaltas asmuo, atlyginimu.

„Atkurti teisingumą galima ne tik dėl kaltės, bet ir tiesiog dėl teisės, tikint tiesa, jaučiant teigiamą atsakomybę ir vadovaujantis gailestingumu“, - teigė jis.

KT teisėjas pasiūlė laikyti Rusiją valstybe, kuri „nesusijusi su totalitarizmo nusikaltimais nei „asmeniškai“, nei kaip teisių perėmėja“.

Praėjusių metų gruodį Rusijos KT įpareigojo įstatymų leidėjus pakeisti teisinį reguliavimą, kad reabilituotos politinių represijų aukos ir joms prilyginti asmenys galėtų gauti būstą, grįždami į ankstesnę gyvenamąją vietą.

Kremlius laikosi pozicijos, kad Rusija de jure ir de facto yra Sovietų Sąjungos teisių perėmėja. Tai pirmadienį žurnalistams pareiškė Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas, komentuodamas vieno iš RF Konstitucinio teismo teisėjų atskirąją nuomonę dėl Rusijos valstybės statuso.

„Tai Konstitucinio teismo teisėjo nuomonė, yra praktika skelbti tokią nuomonę. Šiuo atveju mes jos nekomentuosime. Mes laikomės pozicijos, kad Rusija de jure ir de facto yra Sovietų Sąjungos teisių perėmėja“, - sakė Kremliaus atstovas.