„Vasario 16-ąją 23 val. 59 min. (vietos, 22 val. 59 min. Lietuvos laiku) baigėsi dokumentų pateikimas dalyvauti „Liaudies balsavimo“ (pirminių rinkimų) procedūroje. Laiku pateikti būtinus dokumentus laikantis nustatytos tvarkos sugebėjo šeši žmonės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė pirminių rinkimų štabo koordinatorius, Baltarusijos socialdemokratų partijos vadovas Igoris Borisovas.

Jo teigimu, dokumentus pateikė Jurijus Gubarevičius iš judėjimo „Už laisvę“, Jungtinės piliečių partijos vadovas Nikolajus Kozlovas, partijos „Baltarusijos krikščioniškoji demokratija“ atstovai Pavelas Severinecas ir Olga Kovalkova, eksparlamentarė ir buvusi Jungtinės piliečių partijos narė Ana Kanopackaja ir Aleksejus Janukevičius iš partijos BNF.

Toliau bus tikrinami pretendentų dokumentai ir surinkti parašai, sakė I. Borisovas. Pirminių rinkimų procedūra turės kelis etapus, o galutinis balsavimas turi įvykti demokratinių jėgų kongrese. Kampanija turėtų baigtis kovo pabaigoje.

Sausio pabaigoje judėjimas „Už laisvę“, Jungtinė piliečių partija, „Baltarusijos krikščioniškoji demokratija“, Baltarusijos socialdemokratų partija ir BNF paskelbė apie ketinimus rengti pirminius rinkimus, per kuriuos turi būti išrinktas bendras opozicijos kandidatas į prezidentus.

Pirminių rinkimų organizatoriai buvo nustatę tam tikrus kriterijus pretendentams. Jie, be kita ko, turi pasisakyti už laisvą Baltarusiją ir būti nusistatę prieš diktatūrą, ginti socialines ir ekonomines piliečių teises, siekti šalies išstojimo iš Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos, susitarimo dėl Sąjunginės Baltarusijos ir Rusijos valstybės nutraukimo ir užsienio karinių objektų išvedimo iš Baltarusijos teritorijos, puoselėti baltarusių kalbos ir kultūros vystymąsi bei lygiaverčius kaimyniškus santykius su Europos Sąjunga, JAV, Rusija ir kitomis šalimis.

Baltarusijos prezidento rinkimai turi įvykti ne vėliau kaip rugpjūčio 30 dieną. Pernai lapkritį dabartinis šalies vadovas Aleksandras Lukašenka paskelbė planuojantis siekti perrinkimo.