Po penktadienį pasibaigusios kelionės po Afriką ir Europą, J. Trudeau pirmadienį ir antradienį turėjo lankytis Barbadose siekdamas paramos Kanados pastangoms gauti vietą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

„Ministras pirmininkas šią savaitę neatvyks į tarpsesijinį vyriausybių vadovų susitikimą CARICOM“, – nurodoma jo biuro išplatintame pareiškime.

Vietoje J. Trudeau į šį renginį vyks Kanados užsienio reikalų ministras Francois-Philippe'as Champagne'as.

Siekdamas rasti taikų sprendinį, J. Trudeau pirmadienio rytą paragino surengti neeilinį susitikimą su finansų, viešojo saugumo, susisiekimo ir paslaugų vietinėms tautoms ministrais.

Opozicija kritikuoja premjerą dėl vengimo spręsti problemą protestuotojams blokuojant kelius, geležinkelius ir uostus visoje šalyje, taip pat užėmus vyriausybės institucijų biurus siekiant „uždaryti Kanadą“.

Geležinkelių bendrovės „Canadian National Railway“ (CN), trečios pagal dydį tokios kompanijos Šiaurės Amerikoje, metinė prekių gabenimo apyvarta sudaro maždaug 250 mlrd. Kanados dolerių (174 mlrd. eurų).

Demonstrantai palaiko tam tikrus vietinių Pirmųjų Tautų grupei priklausančių vetsuvetenų lyderius, kovojančius su dujų bendrovės „Coastal GasLink“ planais nutiesti per jų tradicines žemes Kanados vakaruose gamtinių dujų vamzdyną.

Šis dujotiekis yra dalis 40 mlrd. Kanados dolerių (27,9 mlrd. eurų) vertės gamtinių dujų eksporto projekto, taip pat apimančio naujo terminalo statybas Ramiojo vandenyno pakrantėje.

Paslaugų vietinėms tautoms ministras Marcas Milleris šeštadienį apsilankė prie vieno iš blokuojamų kelių Ontarijuje, kur visą dieną kalbėjosi su protestuotojais ir mohaukų indėnų pareigūnais.

Pasak M. Millerio, per diskusijas buvo pasiekta nedidelė pažanga, tačiau barikados nebuvo nuimtos.

Keletas valdžios atstovų, įskaitant konservatorių opozicijos lyderį Andrew Scheerą, paragino teisėsaugą įsikišti ir išvaikyti kelius blokuojančius protestuotojus, tačiau J. Trudeau administracija atmetė tokią galimybę.

Vykstantys protestai yra reikšmingas išbandymas premjero pastangoms susitaikyti su Pirmųjų Tautų žmonėmis, kurios, jo teigimu, yra vyriausybės prioritetas.