Laivas uoste buvo sulaikytas, baiminantis koronaviruso, tačiau vėliau nuspręsta kitaip ir ketvirtadienį „Westerdam“ atplaukė į Kambodžą, kur keleivius su gėlėmis pasveikino pats ministras pirmininkas.

Įsitikinus, kad viruso laive nėra, keleiviai išsilaipino. Vieni nuskubėjo apžiūrėti miesto, kiti apsilankė restoranuose, paplūdimyje ar užsisakė masažą. Dar kiti pratęsė savo kelionę toliau.

Viena keleivė nenukeliavo toliau, nei iki šilumos skenerio Kvala Lumpūro oro uoste Malaizijoje. Amerikietei buvo diagnozuotas koronavirusas.

Sekmadienį kruizinio laivo keleiviai jau buvo išsibarstę po tris skirtingus žemynus, o sveikatos apsaugos pareigūnai aiškinosi, su kokio dydžio problema susidūrė ir kaip pasirūpinti, kad ji nevirstų dar didesne.


„Tarsi žinojome, ką turime daryti, bet visgi nebuvome tokiam scenarijui pasiruošę“, – teigia infekcinių ligų specialistas Williamas Schaffneris iš Vanderbilto universiteto medicinos centro. Turėdamas omenyje, jog daugiau nei tūkstantis „Westerdam“ keleivių išvyko į namus, ekspertas pridūrė: „Tai gali būti lūžio taškas.“

Vašingtono universiteto pasirengimo pandemijoms ir pasaulinės sveikatos saugos centro vadovas mokslų daktaras Peteris Rabinowitzius sako, kad pastarasis atvejis leis patikrinti, kaip vyksta kontaktų atsekamumo procedūros (jos pasitelkiamos ieškant galimai su infekcija ryšį turėjusių asmenų).

„Tokia situacija kelia rimtą nerimą, nes kelto keleiviai pasklido po visą pasaulį“, – pridūrė P. Rabinowitzius.

Daugiau nei 140 laivo keleivių nuskrido į Malaiziją. Visiems, išskyrus užsikrėtusiai JAV pilietei, buvo leista tęsti savo keliones, įskaitant į Jungtines Valstijas, Nyderlandus ir Australiją, teigė pareigūnai. Daugiau nei 1000 žmonių išskrido iš Kambodžos sostinės Pnompenio ir jau grįžta namo.

Vasario 1-ąją iš Honkongo išplaukęs laivas „Westerdam“ turėjo užtikrinti savo 1 455 keleiviams dviejų savaičių pasakišką kelionę po Rytų Aziją, turėjusią pasibaigti Japonijos Jokohamos uoste.

Kruizinio laivo „Westerdam“ keleiviai išlipa Kambodžoje

Tačiau laineris nebuvo įleistas į Japoniją, Guamą, Filipinus, Taivaną ir Tailandą, baiminantis naujo koronaviruso epidemijos, Kinijoje jau pareikalavusios apie 1 800 gyvybių. Bendras patvirtintų užsikrėtimo virusu COVID-19 atvejų skaičius išaugo iki 70 tūkstančių.

Kambodža, uoli Pekino sąjungininkė, kasmet iš Kinijos gaunanti didžiulę finansinę paramą, praėjusią savaitę paskelbė, kad „Westerdam“ gali prisišvartuoti Sihanukvilyje.

„Kambodža daugiau dėmesio skiria žmogaus teisėms... Mes gerbiame daugiau nei 2 tūkst. laive esančių žmonių teises, – sakė Hun Senas penktadienį, pasitikęs turistus. – Neturime turtų, kaip turtingos šalys, bet jaučiame užuojautą laive įstrigusiems keleiviams.“

Pirmieji 100 žmonių, kurių parskraidinimu namo pasirūpino kruizų organizatorė „Holland America“, išlipę į krantą buvo pasitikti su jazminų girliandomis ir tradicinėmis kambodžiečių skarelėmis.

„Labai džiaugiamės, kad keliausime namo, esame laimingi, jog Kambodža atvėrė tam kelią“, – naujienų agentūrai AFP sakė kelto keleivė Linda iš Danijos.

Kiti „Westerdam“ keleiviai, susirinkę denyje, mojo žmonėms ant kranto. Jiems visiems bus leista išlipti, sakė Hun Senas. Laive užsikrėtimo koronavirusu atvejų tuomet nenustatyta. Kambodža iš Kinijos gauna milijardus JAV dolerių lengvatinių paskolų ir investicijų forma.

Kruizinio laivo „Westerdam“ keleiviai išlipa Kambodžoje

Pinigai dalijami nekeliant klausimo apie žmogaus teisių pažeidimus Kambodžoje. Hun Senas, ilgiausiai šaliai vadovaujantis lyderis Azijoje, negaili pagyrimų Pekinui už tai, kaip šis tvarkosi su koronaviruso epidemija, prasidėjusia praėjusių metų pabaigoje Uhano mieste Kinijoje.

Skirtingai nei dauguma Vakarų šalių, Kambodža neevakavo savo piliečių iš epidemijos židinio. Anot premjero, kambodžiečiai turi parodyti savo paramą kinams.

Vašingtonas: 14 iš kruizinio laivo Japonijoje evakuotų amerikiečių diagnozuotas koronavirusas


Pirmadienį iš kruizinio laivo „Diamond Princess“ Japonijoje dviem lėktuvais evakuota daugiau nei 300 JAV piliečių. 14 iš jų diagnozuotas koronavirusas, praneša JAV valstybės departamentas.

Keleiviai jau anksčiau buvo išlaipinti iš kruizinio laivo ir ruošėsi kelionei atgal į Jungtines Valstijas, kai JAV pareigūnai buvo informuoti, kad 14 parskraidinamų amerikiečių buvo diagnozuotas naujasis COVID-19 virusas, teigiama bendrame Valstybės ir Sveikatos apsaugos departamentų pranešime.

„Šie asmenys buvo operatyviai ir saugiai pervežti į specialią karantino erdvę evakuacijos orlaivyje, ten jie izoliuojami pagal standartines procedūras“, – sakoma pranešime.

„Per skrydžius šie asmenys bus izoliuoti nuo kitų keleivių“, – teigiama pranešime.

Lėktuvai jau artimiausiu metu nusileis JAV karinių oro pajėgų bazėje Kalifornijoje, kur visi evakuoti amerikiečiai bus izoliuoti 14 dienų.

Antro labiausiai paveikto miesto gyventojams neleidžiama palikti namų


Kinijos žiniasklaida skelbia, kad antro labiausiai epidemijos paveikto miesto Hubėjaus provincijoje gyventojams dėl koronaviruso nurodyta neiti iš namų. Siaogano mieste, kur gyvena 4,8 mln. žmonių, asmenys, pažeidę nurodymą likti namuose, gali būti „sulaikyti iki dešimties dienų“, skelbia „Global Times“.

„Siaogano miesto valdžia prašo visų miesto gyventojų likti namuose, o miesto pakraščiuose gyvenantiems draudžiama burtis. Su ligos plitimo prevencija ir kontrole susiję asmenys privalo laikytis specialių keliavimo nurodymų. Reikalavimų nepaisantys gali būti sulaikomi iki dešimties dienų“, – skelbia žiniasklaida.

„Global Times“ taip pat skelbia, kad vaistinės, dalis prekybos centrų, viešbučių ir turgų dirba, tačiau „ten griežtai kontroliuojamas žmonių srautas“, reguliariai matuojama lankytojų kūno temperatūra. Žmonių srautus prižiūri specialios „patrulių grupės“.

Siaoganas – antrasis labiausiai nuo koronaviruso nukentėjęs Hubėjaus provincijos miestas po Uhano. Čia serga 3279 žmonės, 70 mirė. Siaoganas yra už 70 kilometrų nuo Uhano.