Nuo to laiko, kai JAV pasitraukė iš Irano branduolinės veiklos susitarimo, o Donaldas Trumpas Iranui ir vėl pritaikė griežtas sankcijas, susitarime dalyvaujančios Europos šalys – Jungtinė Karalystė (JK), Prancūzija, Vokietija – ieško būdų šiam paktui išsaugoti.

Iranas, atsakydamas į JAV pasitraukimą, sulaužė keletą sutarties punktų ir galiausiai paskelbė apie visišką jos nesilaikymą.

Tačiau užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas penktadienį pareiškė, kad Irano Islamo Respublika sutiktų toliau laikytis branduolinio susitarimo reikalavimų – tačiau tik esant tam tikroms aplinkybėms.

„Sakėme, kad esame pasiruošę sulėtinti ar atšaukti šių priemonių įgyvendinimą, priklausomai nuo to, ko imsis Europa“, – Miuncheno saugumo konferencijoje sakė J. Zarifas.

„Nuspręsime, ar tai, ką daro Europa, yra pakankama sulėtinti ar atšaukti kai kuriuos (mūsų) žingsnius“, – teigė jis.

Europa įsteigė specialų prekybos mechanizmą, vadinamą „Instex“, kuriuo siekiama sudaryti sąlygas teisėtai humanitarinei prekybai su Iranu vykdyti ir kompensuoti kai kuriuos JAV sankcijų padarinius. Tačiau Irano valdžia nemano, kad to pakanka, ES esą kol kas dar neįgyvendino jokių operacijų.

„Kalbame ne apie labdarą. Kalbame apie Irano žmonių teises, apie jų teises gauti ekonominių išmokų, – sakė J. Zarifas. – Dėl JAV sankcijų patyrėme neatšaukiamos ir neištaisomos žalos, tačiau vis tiek atsisakysime susitarimo principus laužančių veiksmų, jei Europa imsis esmingų žingsnių.“

Šio mėnesio pradžioje su J. Zarifu Teherane susitiko ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis, mėginęs sumažinti įtampą JK, Prancūzijai ir Vokietijai paskelbus apie susitarime numatyto taip vadinamo „ginčų sprendimo mechanizmo“ aktyvavimą. Tokiu būdu ES šalys siekė priversti Teheraną vėl laikytis susitarimo įsipareigojimų.

Atnaujintos JAV sankcijos beveik visiškai atribojo Iraną nuo tarptautinės finansų sistemos ir nafta prekiauti negalinčios šalies ekonomiką nugramzdino į recesiją.

J. Borrellis konsultavosi ir su kitų susitarime dalyvaujančių šalių – Rusijos ir Kinijos – atstovais, kurie norėtų, kad ES šalys išsaugotų branduolinį paktą.