2014–2019 metais buvo parduoti 12–18 metų paaugliai, kurie patyrė „itin išnaudojamą“ elgesį viename centre atokiame šiaurės Rumunijos kalnuotame rajone, nurodė kovos su organizuotu nusikalstamumu prokuratūra (DIICOT).

Pagal pernai rugpjūtį pradėtą tyrimą 14 asmenų pareikšti kaltinimai dėl priklausymo organizuotai nusikalstamai grupuotei, prekybos vaikais, laisvės suvaržymo ir pinigų plovimo.

Po pirmųjų reidų Berlynas tvirtino per pastaruosius 20 metų neturėjęs informacijos apie kokias nors problemas dėl tos pagalbos paaugliams programos.

Vokietijos piliečiai, 61-erių Bertas Schumannas ir jo žmona Babett Schumann, įkūrę programą „Projekt Maramures“, laikomi pagrindiniais įtariamaisiais.

Tarp kitų asmenų, kuriems pareikšti kaltinimai, minimas vienas vaikų apsaugos agentūros darbuotojas, užmerkęs akis prieš paauglių išnaudojimą, programos vadovai ir vietos gyventojai, išnaudoję vaikus kaip darbininkus, sakė šaltinis prokuratūroje.

Kai prokurorai pernai rugpjūtį surengė kratą programos centre, jame buvo 20 vaikų, sakė vietos vaikų apsaugos agentūra.

Tie paaugliai turėjo elgesio problemų ir buvo kilę iš „asocialių šeimų“, teigė DIICOT.

Prokurorų teigimu, minimi paaugliai dalyvauti „Projekt Maramures“ reabilitacijos programoje buvo atsiųsti, kai Vokietija atėmė juos iš jų šeimų.

„Iš tikrųjų jie patyrė griežtus ir brutalius vadinamojo švietimo metodus“, – nurodė prokurorai.

„Jie buvo laikomi vergystei prilygstančiomis sąlygomis, išnaudojami iki išsekimo verčiant juos dirbti jų fizines jėgas viršijančius [darbus], jie negaudavo maisto ir iš jų buvo atimta laisvė“, – sakė jie.

Iš Vokietijos gautos lėšos „daugiausia būdavo panaudojamos kitais tikslais nei tie, kuriems jos buvo patikėtos“.

Praėjusią vasarą pareigūnai aptiko 137 tūkst. eurų B. Schumanno namuose, o dar apie 9 tūkst. eurų – pas vieną iš jo įtariamų bendrininkų, ir tas asmuo negalėjo įrodyti tų pinigų šaltinio.