Keturi pagrindiniai įtariamieji ir aštuoni įtariami jų rėmėjai buvo suimti per pareigūnų reidus 13 adresų šešiose Vokietijos žemėse. Kai kuriose operacijose buvo panaudotos gerai ginkluotos specialiosios pajėgos.

Pagrindiniai įtariamieji planavo sukelti „pilietinio karo pobūdžio situaciją... kol kas dar nenustatytomis atakomis prieš politikus, prieglobsčio prašytojus ir musulmonų tikėjimo asmenis“, sakoma federalinių prokurorų pranešime.

Likusieji aštuoni asmenys įtariami sutikę „finansiškai paremti tą grupuotę, aprūpinti ją ginklais arba dalyvauti būsimose atakose“.

Tarp 12 sulaikytųjų yra policijos pareigūnas, anksčiau nušalintas nuo pareigų dėl įtariamų ryšių su ultradešiniaisiais, naujienų agentūrai AFP patvirtino vienas šaltinis Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vidaus reikalų ministerijoje, nors lieka neaišku, ar jis yra vienas pagrindinių įtariamųjų.

Nuo grupuotės įkūrimo 2019 metų rugsėjį jos pagrindinis tikslas buvo „supurtyti valstybinę ir socialinę tvarką Vokietijoje ir galiausiai ją nuversti“, mano tyrėjai.

Galimai planuodama išpuolius, grupuotė reguliariai rengė susitikimus, kuriuos koordinavo ir organizavo du pagrindiniai įtariamieji – Werneris S. ir Tony E.

Jiedu ir jų galimi bendrininkai yra Vokietijos piliečiai, bendravę per susirašinėjimo programėles.

Tyrėjai penktadienį surengė kratas, norėdami nustatyti, ar įtariamieji jau buvo įsigiję ginklų ar kitų priemonių, kurias būtų galima panaudoti rengiant ataką.

12 vyrų penktadienį arba šeštadienį turėtų stoti prieš teismą, kur sužinos, ar jiems bus paskirtas kardomasis kalinimas.

Ultradešinieji – dėmesio centre

Vokietijos teisėsauga ėmė skirti daugiau dėmesio šalies kraštutinių dešiniųjų veikėjams po konservatyvaus regioninio politiko Walterio Lubcke nužudymo praėjusių metų birželį ir spalį rytiniame Halės mieste įvykdytos atakos vietos sinagogoje.

Abiejose bylose sulaikyti įtariamieji siejami su ultradešiniaisiais.

Anot žurnalo „Der Spiegel“, policija per penktadienį surengtas kratas aptiko kelis ginklus, įskaitant savadarbį šautuvą, panašų į tą, kuris buvo panaudotas per išpuolį Halėje.

Vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis gruodį paskelbė, kad steigiami 600 naujų postų federalinėje policijoje ir vidaus saugumo tarnybose, siekiant atidžiau stebėti kraštutinių dešiniųjų grupių keliamas grėsmes.

Federalinė policija tuomet pareiškė nustačiusi 48 „pavojingų“ ultradešiniųjų veikėjų, galėjusių įvykdyti išpuolį, tapatybes.

Komentuodamas pranešimus apie penktadienį sulaikytus asmenis, vienas Federalinės vidaus reikalų ministerijos atstovas pažymėjo, kad vietos valdžia imsis priemonių religinėms institucijoms apsaugoti.

Tuo metu kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas pareiškė, kad grasinimai pulti musulmonų įstaigas Vokietijoje tolygus „šlykščiam elgesiui“.

„Mes kaip federalinė vyriausybė jaučiame pareigą užtikrinti, kad Vokietijoje visi galėtų išpažinti savo religiją neperžengdami mūsų teisinės tvarkos ribų“, – per vyriausybės spaudos konferenciją sakė jis.