M. Esperis sulaukė vieno žurnalisto klausimo apie Kongreso demokratų ir respublikonų, įskaitant Teksasui atstovaujantį Macą Thornberry, kritikos, esą toks lėšų pervedimas prieštarauja konstitucijos Kongresui suteiktiems įgaliojimams.

„Pasienio saugumas yra nacionalinis saugumas, – atsakė M. Esperis. – O nacionalinio saugumo užtikrinimas yra mūsų misija.“

„Mūsų veiksmai yra teisėti pagal įstatymus, todėl neturėtų stebinti, ir aš kol kas viską taip paliksiu“, – pareiškė jis, kalbėdamas tarptautinės Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose.

Pentagonas ketvirtadienį pranešė, kad M. Esperis pritarė 3,8 mlrd. JAV dolerių (3,5 mlrd. eurų), kuriuos Kongresas anksčiau numatė naikintuvų F-35 ir kitoms karinės programoms, skyrimui sienos statybai. Pinigai pervedami siekiant padėti Krašto saugumo departamentui pastatyti atskiras sienos dalis. Pentagonas nurodė, kad ateityje gali būti ir daugiau panašių spendimų, užtikrinant D. Trumpo per rinkimų kampaniją duoto pažado įgyvendinimą.

Lėšų perskirstymas sulaukė griežtų ne tik demokratų, bet ir respublikonų priekaištų.

„Šiandienos perskirstymo prašymas dar kartą patvirtina, kad prezidentą apsėdo jo rinkimų kampanijos pažado įgyvendinimas nacionalinio saugumo kaina“, – savo pareiškime sakė Atstovų Rūmų ginkluotųjų tarnybų komiteto pirmininkas demokratas Adamas Smithas.

„Ši administracija iš Gynybos departamento jau pavogė milijardus, kad pradėtų statyti prezidento tuštybės sieną, o šiandien jie dar padidino savo pastangas tęsti šią blogą politiką“, – pridūrė jis.

Nepaisant Kongreso pasipriešinimo, D. Trumpas panašiai perskirstė lėšas ir praėjusiais metais, atidėdamas dešimtis ginkluotųjų pajėgų statybų projektų, kad Meksikos sienai galėtų surinkti 3,6 mlrd. JAV dolerių (3,3 mlrd. eurų), ir nesulaukė jokių pasekmių.

Reaguodamas į Pentagono ketvirtadienio pranešimą, Ginkluotųjų tarnybų komitete dirbantis ir sienos statybą iš esmės palaikantis respublikonas M. Thornberry pareiškė, kad nors administracijos konstitucinė pareiga yra rekomenduoti, kaip turi būti leidžiami iš mokesčių surinkti pinigai, lemiamą sprendimą turi priimti Kongresas.

„Kai sprendimas priimtas, Gynybos departamentas negali jo pakeisti, siekdamas savo tikslų be Kongreso pritarimo, – sakė jis. – Bandymai tai daryti prieštarauja piliečių ginkluotųjų pajėgų kontrolės principui ir pažeidžia konstitucinį valdžių atskyrimo principą. Perskirstymas, apie kurį šiandien pranešta, prieštarauja Kongresui suteiktiems konstituciniams įgaliojimams, ir aš manau, kad Kongresas privalo imtis veiksmų.“

D. Trumpas, siekdamas tapti 2016 metų prezidento rinkimų Respublikonų partijos kandidatu, žadėjo, kad už šią sieną sumokės Meksika, bet Meksika tai padaryti atsisakė.