Kambodžos vyriausybės vadovas Hun Senas uoste pasitiko po dviejų savaičių nežinios į krantą išlipusius maždaug 100 turistų, kuriems buvo įteikta gėlių.

Vasario 1-ąją iš Honkongo išplaukęs laivas „Westerdam“ turėjo užtikrinti savo 1 455 keleiviams dviejų savaičių pasakišką kelionę po Rytų Aziją, turėjusią ateinantį šeštadienį pasibaigti Japonijos Jokohamos uoste.

Tačiau laineris nebuvo įleistas į Japoniją, Guamą, Filipinus, Taivaną ir Tailandą, baiminantis naujo koronaviruso epidemijos, Kinijoje jau pareikalavusios apie 1 400 gyvybių. Bendras patvirtintų užsikrėtimo virusu COVID-19 atvejų skaičius jau išaugo iki 64 tūkstančių.

Kambodža, uoli Pekino sąjungininkė, kasmet iš Kinijos gaunanti didžiulę finansinę paramą, šią savaitę paskelbė, kad „Westerdam“ gali prisišvartuoti Sihanukvilyje.

„Kambodža daugiau dėmesio skiria žmogaus teisėms... Mes gerbiame daugiau nei 2 tūkst. laive esančių žmonių teises“, – sakė Hun Senas penktadienį, pasitikęs turistus.

„Neturime turtų, kaip turtingos šalys, bet jaučiame užuojautą laive įstrigusiems keleiviams“, – kalbėjo jis.

Pirmieji 100 žmonių, kurių parskraidinimu namo pasirūpino kruizų organizatorė „Holland America“, išlipę į krantą buvo pasitikti su jazminų girliandomis ir tradicinėmis kambodžiečių skarelėmis.

„Labai džiaugiamės, kad keliausime namo, esame laimingi, kad Kambodža atvėrė tam kelią“, – naujienų agentūrai AFP sakė kelto keleivė Linda iš Danijos.

Kiti „Westerdam“ keleiviai, susirinkę denyje, mojo žmonėms ant kranto. Jiems visiems bus leista išlipti, sakė Hun Senas. Laive užsikrėtimo koronavirusu atvejų nenustatyta.

Kambodža iš Kinijos gauna milijardus JAV dolerių lengvatinių paskolų ir investicijų forma. Pinigai dalijami nekeliant klausimo apie žmogaus teisių pažeidimus Kambodžoje.

Hun Senas, ilgiausiai šaliai vadovaujantis lyderis Azijoje, negaili pagyrimų Pekinui už tai, kaip šis tvarkosi su koronaviruso epidemija, prasidėjusia praėjusių metų pabaigoje Uhano mieste Kinijoje.

Skirtingai nei dauguma Vakarų šalių, Kambodža neevakavo savo piliečių iš epidemijos židinio. Anot premjero, kambodžiečiai turi parodyti savo paramą kinams.

Praėjusią savaitę Hun Senas lankėsi Pekine, kur susitiko su premjeru Li Keqiangu (Li Kečiangu) ir prezidentu Xi Jinpingu.