Po NATO šalių ir operacijoje Afganistane dalyvaujančių partnerių gynybos ministrų susitikimo A. Zahorodniukas žurnalistams sakė, kad dauguma Aljanso šalių jau pasisakė už Ukrainos dalyvavimą šioje programoje, tačiau dar yra neapsisprendusių šalių.

Ministras nesiejo tokių pozicijų su politiniu kontekstu.

„Dėl Vengrijos – tai yra atskiras klausimas. Kalbant apie kitas šalis, tai jos arba dar bando apsispręsti, arba sako, kad „mes labai atidžiai sekame jūsų vykdomas reformas ir savo nuomonę išsakysime po to, kai pamatysime, kaip jos (reformos) vyksta“. Iki spalio dar yra laiko, o spalį bus sprendimas dėl EOP“, – pareiškė A. Zahorodniukas.

Pasak Ukrainos gynybos ministerijos vadovo, jis buvo atskirai susitikęs su kolegomis iš Lenkijos, Latvijos, Lietuvos, Turkijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, JAV, Gruzijos ir Vengrijos.

Be to, ketvirtadienio rytą, pirmininkaujant NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui, vyko oficialūs pusryčiai, kuriuose dalyvavo visi ministrai.

„Visi jie aiškiai kalba, kad reformų eiga pranoko jų lūkesčius, kurie (ir taip) buvo teigiami, bet mes padarėme dar daugiau. Jiems padarė įspūdį tai, kaip viskas pas mus vyksta“, – pasakojo ministras.

Jis sakė patikinęs kolegas, jog Ukraina nekeis savo euroatlantinio kurso.

„Esame tvirtai įsitikinę, kad mes būsime NATO nare, todėl to siekiame“, – pabrėžė A. Zahorodniukas.

Anksčiau savo paramą Ukrainos dalyvavimui EOP programoje išsakė Jungtinės Valstijos.

„JAV palaiko Ukrainos dalyvavimą NATO programoje EOP ir aš manau, kad Aljanse tam yra didelis palaikymas“, – pareiškė amerikiečių nuolatinė atstovė prie NATO Kay Bailey Hutchison.

Už Ukrainos Europos ir euroatlantinės integracijos klausimus atsakingas vicepremjeras Dmytro Kuleba sausį pranešė, kad Kijevas kreipėsi į NATO prašydamas suteikti šaliai išplėstinių galimybių partnerystės dalyvės statusą.