Trijų tyrimų dėl koronaviruso rezultatai buvo neigiami, tačiau gydytojai neskubėjo jos išleisti namo, todėl moteris nusprendė imtis priemonių, skelbia themoscowtimes.com.

„Iš anksto nusipiešiau žemėlapį ir parengiau detalų planą. Atėjus vakarui, medicinos personalas prarado budrumą. Tuomet aš sukėliau trumpąjį jungimą savo izoliacinės palatos magnetinėje spynoje ir atidariau duris. Studijavau fiziką, įgytos žinios pravertė“, – „The Moscow Times“ pasakojo ji.

„Konstitucija garantuoja laisvę. Nesuprantu, kodėl turėjau likti ligoninės kameroje“, – pridūrė moteris.

Ketvirtadienį valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad Botkinskajos ligoninės vyriausiasis sanitarijos gydytojas pateikė ieškinį prieš A. Iljiną.

Moteris buvo viena iš tūkstančių rusų ir kinų, atsidūrusių Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduotame 14 dienų trukmės karantine dėl daugiau nei 1 000 žmonių visame pasaulyje pražudžiusiam koronavirusui būdingų simptomų.

Rusijoje buvo patvirtinti tik du atvejai, abu užsikrėtusieji – Kinijos piliečiai. Jie sėkmingai pasveiko. Nors Rusijai kol kas pavyko išvengti siaučiančios epidemijos, gydytojai ir teisės ekspertai nesutaria, ar šalyje taikomos griežtos karantino procedūros yra teisėtos.

„Jeigu nebėra simptomų, jeigu tyrimų rezultatai yra neigiami, tuomet gydytojai neturi teisės laikyti paciento karantine. Tokį elgesį galima traktuoti kaip priverstinį sulaikymą ir piktnaudžiavimą pareigomis“, – pareiškė Svetlana Savinova, teisininkų asociacijos „Axiom“ prezidentė.

S. Savinova taip pat paminėjo Rusijos baudžiamojo kodekso 236 straipsnį, kuriame teigiama, kad Rusijos piliečiai atsako už sanitarinių ir epidemiologinių taisyklių pažeidimus, tačiau juos galima apkaltinti tik tuo atveju, jeigu dėl pažeidimo užsikrečia, apsinuodija ar miršta daug žmonių. Sankt Peterburge kol kas neužfiksuotas nė vienas koronaviruso atvejis.

Griežtą karantino politiką palaikantys gydytojai tvirtina, kad būtent dėl tokių taisyklių Rusijoje nėra užsikrėtusiųjų koronavirusu.

„Jos pabėgimas – šokiruojantis. Tai prastai apgalvotas ir impulsyvus veiksmas, galintis sukelti skaudžių padarinių“, – „The Moscow Times“ sakė infekcinių ligų specialistas Vladislavas Žemčiugovas. A. Iljina – ne pirmoji Rusijoje iš karantino pasprukusi pacientė.

Praėjusią savaitę šalies žiniasklaida pranešė, jog 34-erių metų amžiaus Guzel Neder su sūnumi pabėgo iš Rusijos pietinėje dalyje esančio Samaros miesto ligoninės.

„Neturėjome kito pasirinkimo – tik iššokti pro langą“, – „The Moscow Times“ pasakojo ji. G. Neder nurodė, kad karantine atsidūrė su savo jaunu sūnumi, praėjus keturioms dienoms nuo grįžimo iš atostogų Hainane.

Ligoninėje paaiškėjo, jog ji yra nėščia. Moteris nusprendė pabėgti iš gydymo įstaigos, nes bijojo užsikrėsti nuo kitų pacientų.

„Sąlygos buvo siaubingos. Gydytojai elgėsi labai neprofesionaliai ir nedėvėjo jokių apsauginių drabužių ar kaukių“, – prisiminė G. Neder ir pridūrė, kad, praėjus trims dienoms po pabėgimo iš ligoninės, ji sužinojo, jog nei pati, nei jos sūnus neserga koronavirusu.

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos socialiniuose tinkluose pasirodė galybė karantine esančių žmonių nuotraukų ir istorijų. Daugelis išsamiai apibūdino sunkias sąlygas.

Praėjusią savaitę 36-erių metų amžiaus Vladimiras Markovas su „Reuters“ pasidalijo savo gyvenimo karantino centre Sibire akimirkomis. Vyro tvirtinimu, vienintelis fizinis kontaktas su išoriniu pasauliu buvo apsauginiais kostiumais vilkintys medicinos darbuotojai, kurie atnešdavo maisto ir matuodavo kūno temperatūrą net 5 valandą ryto.

„Belgai laikomi karo ligoninėje ir turi alaus. Jiems leidžiama išeiti į koridorių užsidėjus veido kaukę. Mes esame tarytum narve. Kai kurie prancūzai Marselyje džiaugiasi vaizdu į jūrą“, – skundėsi V. Markovas.

Trečiadienį du Botkinskajos ligoninėje, kur gulėjo A. Iljina, gydomi asmenys socialiniuose tinkluose paskelbė dainą „Noriu būti kaip Ala“, skirtą buvusiai pacientei.

A. Iljina ir G. Neder pareiškė nemanančios, kad kelia pavojų kitiems, nes yra „visiškai sveikos“.

Nė su viena moterimi dėl padarytų veiksmų nesusisiekė jokie pareigūnai. Vis dėlto antradienį Sankt Peterburgo Botkinskajos ligoninės vadovas Aleksejus Jakovlevas pranešė informavęs valdžios institucijas apie A. Iljinos pabėgimą.

„Jeigu ji mano, kad gali atsipirkti 500 rublių (apie 7 eurų) bauda ir kad nereikės atsakyti už savo poelgį, labai klysta“, – pareiškime nurodė A. Jakovlevas.