Ataskaita paskelbta atsižvelgus į 2016 metų JT Žmogaus teisių tarybos rezoliuciją, raginančią sukurti „duomenų bazę visų verslo įmonių, vykdančių konkrečią veiklą, susijusią su Izraelio nausėdijomis okupuotoje palestiniečių teritorijoje“.

JT žmogaus teisių biuras nurodė, kad bendrovių sąrašo paskelbimas „nėra teisminis arba pusiau teisminis procesas ir nesiekia tokiu būti“.

Tuo metu Izraelio pareigūnai baiminasi, kad į sąrašą įtrauktos įmonės gali būti boikotuojamos dėl jų ryšių su žydų nausėdijomis.

Izraelis trečiadienį JT paskelbtą 112 įmonių sąrašą pavadino „gėdingu“.

„Tai yra gėdingas pasidavimas Izraeliui norinčių pakenkti šalių ir organizacijų spaudimui“, – sakoma Izraelio užsienio reikalų ministro Israelio Katzo pareiškime.

Tarp sąraše atsidūrusių bendrovių yra tokios didelės tarptautinės kompanijos kaip „Airbnb“, „Alstom“, „Booking.com“ ir „Motorola Solutions“.

„Suprantu, kad šis klausimas buvo ir bus labai ginčytinas“, – sakė JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet.

Ji pridūrė, kad tyrimo išvados buvo „visapusiškai ir kruopščiai peržiūrėtos“, ir ši ataskaita „rodo, kad šis precedento neturintis ir labai sudėtingas pavedimas buvo atliktas rimtai (viską) įvertinus“.

Ši dar prieš tris metus laukta ataskaita buvo ne kartą atidėta.

Trečiadienį galutinėje ataskaitoje įvardinta 112 verslo subjektų, dėl kurių biuras turi „svarų pagrindą daryti išvadą, kad jie vykdo vieną ar daugiau konkrečių veiklų, minimų“ 2016 metų rezoliucijoje.

94 iš sąraše esančių bendrovių yra įsikūrusios Izraelyje, o likusios 18 – dar šešiose šalyse.

Pasak agentūros, duomenų bazės kūrimas jai buvo „sudėtingas procesas“, pareikalavęs „plataus masto diskusijų“ su valstybėmis, moksliniais institutais, akademikais ir pačiomis bendrovėmis.

Iš viso per šį procesą buvo peržiūrėta daugiau nei 300 bendrovių, nurodė JT.

Palestiniečiai trečiadienį šio ryšių su žydų nausėdijomis turinčių įmonių sąrašo paskelbimą pavadino „tarptautinės teisės pergale“.

„Šio nausėdijose veikiančių bendrovių ir verslo subjektų sąrašo paskelbimas yra tarptautinės teisės ir diplomatinių pastangų pergalė“, – pareiškė užsienio reikalų ministras Riyadas al Maliki.